DECA U PETROVCU NAJUGROŽENIJA U SRBIJI?! Trovanje amonijakom sa farme izaziva neurološke poremećaje!

Uzbunjivači su otkrili uznemirujuće informacije o ozbiljnoj zdravstvenoj opasnosti koja preti deci u Petrovcu na Mlavi.

Foto: Ilustracija

Prema naučnim saznanjima, usled izloženosti visokim nivoima amonijaka deca se suočavaju se s ozbiljnim zdravstvenim problemima, a sve veći broj slučajeva dovodi do neuroloških poremećaja.

Farmu svinja, smeštenu usred naseljenog područja, već duži niz godina prate kontroverze i neodgovorno postupanje s otpadom. Uzgojni objekti nisu adekvatno opremljeni i nisu preduzete nikakve higijenske mere, uključujući i mere za efikasno odstranjivanje amonijaka, što je dovelo do kontaminacije okoline i ozbiljnog ugrožavanja zdravlja lokalnog stanovništva.

Deca koja su izložena ovom vidu zagađenja, prema medicinskim istraživanjima, suočavaju se s ozbiljnim posledicama.

Neurolozi su, na globalnom nivou, primetili dramatično povećanje slučajeva neuroloških poremećaja kod dece usled visokog prisustva amonijaka na određenom području. Poremećaji u kognitivnom razvoju, motoričke poteškoće i epileptični napadi postali su uobičajena pojava među decom koja su izložena amonijaku.

Građani i struka apeluju na hitno delovanje kako bi se zaustavila dalja kontaminacija i zaštitila deca od daljih štetnih posledica.

Zahteva se momentalno zatvaranje farme svinja, temeljna istraga, kao i primena adekvatnih mera zaštite kako bi se zaustavilo dalje trovanje amonijakom.

Lokalne vlasti, zajedno s nadležnim organima, trebaju hitno delovati kako bi se stanovništvu pružila odgovarajuća zaštita. Očekuju da se preduzmu mere za saniranje ekoloških problema i kažnjavanje odgovornih za zagađenje. Takođe je neophodno pružiti adekvatnu medicinsku pomoć i podršku deci koja su već godinama pogođena ovim zdravstvenim tegobama, kao i informisati roditelje o uzroku ovih tegoba.

Ova situacija u Petrovcu na Mlavi alarmantan je primer hitnosti potrebe za strogom kontrolom i regulacijom industrijskog uzgoja životinja.

Farma svinja, koja je izvor ovog ekološkog problema, mora biti hitno zatvorena kako bi se zaštitilo zdravlje dece i lokalnog stanovništva. Stanovnici Petrovca na Mlavi zahtevaju odgovornost vlasnika farme, ali i lokalnih vlasti koje su dozvolile da se ova situacija pogorša.

Uzrok zabrinutosti je i uloga Duška Nedinića, predsednika opštine, koji već duži niz godina stvara paravan između odgovornosti vlasti i ekoloških problema. Jedan od primera je dugogodišnje odugovlačenje izrade studije o uticaju na životinu sredinu MHE Krepoljin na Mlavi. Nedinić je odugovlačenjem javne nabavke, stvaranjem nepostojećih problema i prebacivanju brojnih obaveza na ekološke aktiviste uspeo da odvrati deo naučnika koji je bio zainteresovan za izradu neophodne studije.

Iako smo već decenijama zakoračili u 21. vek, lokalne vlasti u Petrovcu na Mlavi i dalje ignorišu problem trovanja amonijakom sa farme svinja.

Građani Petrovca na Mlavi, ujedinjeni u zahtevima, insistiraju na odgovornosti vlasnika farme svinja i lokalnih vlasti. Pozivaju se nadležni organi da hitno istraže situaciju, primene zakonske mere i kazne odgovorne za ovu ekološku katastrofu. Takođe, traži se da Duško Nedinić, predsednik opštine, preuzme odgovornost za svoju ulogu u ovome i hitno deluje kako bi se zaštitila deca I ostali meštani.

Ako do ovoga ne dođe građani će na jednom od sledećih protesta u Petrovcu na Mlavi zahtevati njegovu neopozivu ostavku zbog brojnih afera, ekoloških ali i svih ostalih problema. Postoje brojni slučajevi o kojima je javnost nedovoljno ili nimalo obaveštena poput otvorenog kriminala i korupcije u opštini, sumnjivih kumovsko-porodičnih veza, upitno stečene imovine i brojnih drugih afera.

Očekuje se da će se javni pritisak i angažovanje aktivista za zaštitu životne sredine podstaći lokalne vlasti da preduzmu odgovarajuće korake i u svakom smislu obezbede pristojan život meštanima Petrovca na Mlavi.

Zdravlje dece ne sme biti žrtvovano zarad ličnih interesa pojedinaca. Vreme je da se farma svinja, koja predstavlja izvor zagađenja, zatvori i da se primene odgovarajuće mere zaštite kako bi se sprečila dalja kontaminacija i štetni uticaji na životnu sredinu i zdravlje ljudi.

Stanovnici Petrovca na Mlavi, zajedno s aktivistima i stručnjacima za zaštitu životne sredine, neće odustati od svojih zahteva. Budućnost njihove dece zavisi od hitnog delovanja i odgovornosti svih nadležnih organa u rešavanju ove ozbiljne zdravstvene i ekološke krize.

(Tpknews.com/Uzbunjivači)

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker