“POLICIJA NAS OPSTRUIŠE”: Poljoprivrednici iz Braničevsog okruga i Šumadije stižu zajedno u Beograd

Poljoprivrednici iz Šumadije koji su juče traktorima krenuli za Beograd na protest ispred Vlade Srbije, proveli su noć u blizini naplatne rampe Požarevac gde čekaju da im se pridruže kolege iz Braničevsog okruga i istočne Srbije.

Foto: M. J.

Prema poslednjim informacijama iz Požarevca poljoprivrednici iz Braničevsog okruga čekaju ispred mosta na Velikoj Moravi da im policija dozvoli prelazak traktorima, kako bi nastavili put prema Beogradu,

Vođa protesta šumadijskih poljoprivrednika Milan Milošević rekao je FoNetu da policija opstruiše njihov poduhvat i da su juče zbog različitih kontrola i plaćanja kazni izgubili oko tri sata vremena.

– Ipak se nadamo da će danas biti profesioalniji prema nama jer i njihova deca piju mleko i da idemo u Beograd u najboljoj nameri da upozorimo Vladu, da postojeća kriza preti da potpuno uništi poljoprivrednu proizvodnju, i ostavi bez hrane svu našu decu – , rekao je Milošević.

On je oštro osudio jučerašnji navodni dogovor dva udruženja proizvođača mleka koja su se odazvala pozivu iz kabineta predsednika države Aleksandra Vučića i prihvatila mrvice koje im je on ponudio.

– Mi smatramo da je taj dogovor nevažeći jer ta udruženja nisu imala našu saglasnost da zaključuju bilo kakve dogovore, a ni predsednik Vučić, po Ustavu nema prava na to – , rekao je Milošević.

Poljoprivrednici ne odustaju od protesta ni nakon što je predsednik Aleksandar Vučić najavio da će predložiti Vladi da prihvati neke od zahteva poljoprivrednika. Oni, naime, kažu da su pregovarači koji su juče bili kod Vučića „pioni“ i „sateliti“ vlasti i „provladina udruženja“.

Predstavnici Udruženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga i Udruženja odgajivača goveda centralne Srbije izjavili su, posle sastanka sa Vučićem, da su zadovoljni jer su njihovi zahtevi najvećim delom ispunjeni.

Odgovarajući na kritike poljoprivrednika koji su i dalje u protestu, oni su rekli da su to „dve odvojene priče koje su se igrom slučaja spojile u jednu“.

Odluka da se izađe na proteste usledila je nakon što je sedam udruženja iz različitih krajeva Srbije nije uspelo da postigne dogovor sa premijerkom Anom Brnabić, a potom odbilo poziv na sastanak sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Poljoprivrednici traže povećanje subvencija po hektaru obradive površine, da premija za litar mleka umesto 15 bude 20 dinara kao i minimalnu otkupnu cena mleka od 78 dinara po litru plus prihod na dodatnu vrednost (PDV). Na listi zahteva je i da se na dizel ne obračunavaju akciza i PDV, da se uvede prelevman (zaštitna taksa) na mlečne proizvode koji se uvoze iz Evropske unije i država potpisnica sporazuma CEFTA kao i da se trenutna subvencija po kravi od 30.000 dinara uveća za 10.000 dinara.

(Tpknews.com/FoNet)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker