SAVEZ SRBA U AUSTRIJI: Raskol stigao do suda

Na vanrednoj skupštini Saveza Srba u Austriji donete su odluke u nameri da se reši gotovo dvogodišnja kriza u kojoj je ova krovna organizacija naših udruženja u Austriji, a te mere predviđaju i krivičnu odgovornost pojedinaca.

Na sastanku u Traunu, kome je prisustvovalo 27 članova iz četiri zajednice – Beč, Donja i Gornja Austrija, Salcburg – i 18 klubova, određen je datum redovne izborne Skupštine Saveza Srba u Austriji, koja će se održati 25. maja u Presbaumu, s početkom u 12 časova.

Tada će biti izabrano novo rukovodstvo, čime konačno želi da se reši situacija nastala nakon prošle redovne izborne skupštine kada je izabrano rukovodstvo, kome staro nije predalo kasu, ni pečat, a potom su članovi starog rukovodstva izabrali novo predsedništvo Saveza, koje su prijavili policiji koristeći pečat koji nisu predali.

Posle uvodnog izlaganja predsednika Saveza Darka Jurišića o dosadašnjem radu organizacije i o celokupnoj situaciji u Savezu, prešlo se na konkretna rešenja koja bi Savez izvukla iz situacije u kojoj se nalazi.

Jednoglasno je prihvaćen predlog Borislava Kapetanovića, predsednika Zajednice Srba u Beču, da Ranka Savić-Cergić, Boban Đurić, Gostimir Marić, Vladimir Čorić i Gordan Đaković, koji su se prijavili policiji kao novo rukovodstvo Saveza budu suspendovani zbog urušavanja ugleda Saveza Srba u Austriji.

Jednoglasno je prihvaćen i predlog da se protiv Ranke Savić-Cergić, Bobana Đurića, Gostimira Marića, Vladimira Čorića i Gordana Đakovića, pokrene i krivična prijava zbog organizovanja lažne Skupštine Saveza Srba u Austriji 27. maja prošle godine, jer, kako je naglašeno, ima dovoljno dokaza, uz potpise većine članova Saveza, da o toj Skupštini članovi nisu ni bili obavešteni kao što je predviđeno statutom Saveza, tako da se sve odluke smatraju nevažećim.

Jednoglasno je prihvaćen i predlog da se zbog falsifikovanja blagajničkog izveštaja koji je predat na Skupštini Saveza 21. maja 2016. pokrene krivična prijava protiv bivšeg predsednika Zorana Aleksića i blagajnika Gostimira Marića.

I predlog Dragiše Vasiljevića iz Gmundena koji je tražio da se tačka Statuta o izboru članova predsedništva, koja je promenjena na Skupštini održanoj pre godinu dana u Gmundenu, poništi i vrati na prvobitnu verziju, tako da se članovi predsedništva biraju od prisutnih delegata Skupštine, a ne po ključu takođe je jednoglasno prihvaćen

NOVI ČLANOVI PREDSEDNIŠTVA

Posle usvajanja promene statuta izvršen je izbor novih članova Predsedništva Saveza, koji će biti kooptirani u ovo telo. Jednoglasnom odlukom svih prisutnih za nove članove izabrani su: Žiko Petrović, potpredsednik Zajednice Donje Austrije, Đurđa Milošević, predsednik KUD Mladost, Predrag Pitulović, potpredsednik Zajednice Salcburg, Slavoljub Mlađanović, potpredsednik Zajednice Gornje Austrije.

SUSPENDOVANI NISU DOŠLI

Uprava oko Bobana Đurića nije došla na sastanak koje su sazvale četiri najveće zajednice u Austriji. Međutim, nedelju dana uoči zakazanog sastanka Đurić je pozvao na rešavanje situacije u kojoj se nalazi krovna organizacija srpskih udruženja i klubova i predložio sastanak u bilo koji petak ili subotu tokom marta do početka aprila u Salcburgu.

– Meni je u cilju da rešimo situaciju i zato sam pozvao sve predsednike zajednica na sastanak – kazao je on tada za “Vesti”.

“Trenutnu situaciju na nivou Saveza ne možemo da ulepšavamo i smatram da postoje barem dva argumenta za ovaj poziv, uz uslova da ostavimo razlike iza sebe i započnemo dijalog”, naglasio je Đurić u pozivu zajednicama.
On je naveo i da je Savez u dugovima i da mu preti blokada zbog njih.

Vanrednoj skupštini Saveza prisustvovali su: Darko Jurišić, predsednik Saveza Srba Austrije, Borislav Kapetanović, predsednik Zajednice Beč, Predrag Pitulić, potpredsednik Zajednice Salcburg, Slavoljub Mlađenović, potpredsednik Zajednice Gornje Austrije, Dragiša Vasiljević, potpredsednik Zajednice Gornje Austrije, Saša Božinović, potpredsednik Zajednice Beč, Žiko Petrović, predsednik KUD Semberija i Majevica – Presbaum, Boris Zrnić, SKSK “Nikola Tesla” – Linc, Slađan Subić, KUD Ostrog – Linc, Dragan Mirčić, SKK “Vuk Karadžić” – Štajer, Vesna Golubović, Bambi – Beč, Saša Kostić, KUD “Stevan Mokranjac” – Beč, Dejan Jovanović, KUD “Karađorđe” – Beč, Jovica Stanojević, Udruženje etno tradicija – Beč, Dejan Didić , Klub privrednika – Beč, Danijel Kurić, Kud Bora Stanković – Beč, Dragan Kračunović, KUD “Hajduk Veljko” – Beč, Slaviša Račanović, KUD Dukat – Trajskirhen, Đurđija Milošević, KUD Mladost – Leberzdorf, Stevo Milošević, KUD Mladost – Leberzdorf, Vesna Gajić, KUD Mladost – Lebersdorf, Dragoslav Filipović, KUD Mladost – Leoberzdorf, Dragan Radulović, KUD “J. J. Zmaj” – Obervalterzdorf, Slavica Radulović, KUD “J. J. Zmaj” – Obervalterzdorf, Biljana Gajić, KUD “J. J. Zmaj” – Obervaltersdorf , Milan Petrović KUD “J. J. Zmaj” – Obervalterzdorf, Lazar Bilanović, Srpsko-austrijski pokret solidarnosti – Beč.

(Vesti)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker