ALARMANTNO: Ptičji grip juče je „sleteo“ u Srbiju!

Prema prvim informacijama, uginulo je šest labudova u području Koviljskog rita, za koje je u novosadskom i kraljevačkom veterinarskom institutu potvrđeno da su oboleli od virusa H5N8, izazivačem bolesti, kaže  izvor iz Ministarstva poljoprivrede.

uginuli-labudi-pticiji-grip
Uginulo šest labudova kod Koviljskog rita / Foto: profimedia

Prema njegovim rečima, to ministarstvo pozvalo je sve vlasnike živine da se pridržavaju propisanih mera kako se bolest ne bi širila.

Nadležni su juče poručili samo da se preduzimaju sve mere preventive u vezi sa „eventualnom pojavom i širenjem ptičjeg gripa“, a na farmere apeluju da živinu drže zatvorenu.

Budimir Plavšić iz Ministarstva poljoprivrede, zadužen za veterinu, juče u toku dana je rekao je da se naša zemlja već pripremila za potencijalne slučajeve ptičjeg gripa H5N8, da rizik postoji, ali da razloga za brigu nema, kao i da je najbitnije da uzgajivači živine sprovode biosigurnosne mere na farmama, te da, ako je moguće, živina bude zatvorena i na malim i na velikim farmama.

On napominje da se od početka oktobra u Evropi pojavio određeni broj slučajeva ptičjeg gripa H5N8, koji se ne prenosi na ljude i opasan je samo po ptice i živinu. Slučajevi su registrovani u Danskoj, Holandiji, Nemačkoj, Švajcarskoj, Austriji i Mađarskoj, a od pre nekoliko nedelja postoji i slučaj jednog obolelog divljeg labuda u Hrvatskoj.

TPKNEWS/Alo!

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker