MERKEL PRESEKLA: Božićno zaključavanje za nevakcinisane u Nemačkoj, od februara obavezna vakcinacija?!

Odlazeća nemačka kancelarka Angela Merkel, budući kancelar Olaf Šolc i lideri saveznih država odobrili su nove mere za suzbijanje dramatičnog porasta broja slučajeva korona virusa u zemlji, uključujući nacrt zakona o obaveznoj vakcinaciji.

Foto: EPA

Prema novim ograničenjima, nevakcinisanim osobama biće zabranjen pristup restoranima, pozorištima i prodavnicama koje nisu neophodne. Zatvaraju se i noćni klubovi u oblastima gde je zaraza velika, dok će na manifestacijama velikih razmera broj gledalaca biti smanjen.

U zatvorenom prostoru moći će da boravi do 50 osoba, dok će na otvorenom taj broj biti 200. Sportske i kulturne dvorane biće dostupne samo vakcinisanima, ali će morati da rade sa 30 ili 50 odsto kapaciteta. Maksimalno će moći da bude prisutno 5.000 gledalaca.

Pristup kulturnim i rekreativnim objektima (uključujući bioskope, pozorišta, restorane) takođe će biti moguć samo za vakcinisane osobe i one koji su preležali kovid, bez obzira na negativan test.

Lista ovlašćenih osoba koji će moći da vakcinišu građane biće znatno proširena, pa će farmaceutima i drugom medicinskom osoblju biti omogućeno da imunizuju ljude.

Nacrt zakona o obaveznoj vakcinaciji biće predat Parlamentu na odobravanje do februara.

– Sada dolazi advent blokada za nevakcinisane. S obzirom na situaciju, neophodno je učiniti vakcinaciju obaveznom. Da sam u Bundestagu, glasala bih za to – rekla je Merkelova.

Nacrt zakona o obaveznoj vakcinaciji biće predat Parlamentu na odobravanje do februara.

Oko 68,7 odsto stanovništva u Nemačkoj je potpuno vakcinisano, što je daleko ispod minimuma od 75 odsto koji cilja vlada.

Ministar finansija Šolc, koji će, kako se očekuje, biti izabran za kancelara sledeće nedelje, rekao je juče da podržava ideju obavezne vakcinacije.

Nemačka je juče zabeležila 446 smrtnih slučajeva od posledica korone, što je najveći broj u poslednjih devet meseci. U zadnja 24 sata ima 73.209 novih slučajeva.

(Tpknews.com/Agencije)

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker