OD 1. OKTOBRA OBAVEZNA VAKCINACIJA: Za dve-tri nedelje opet će biti pune sve kovid bolnice u Srbiji!

Oko 25.000 naših građana trenutno je na letovanju u Turskoj, Egiptu, BiH, Albaniji, Hrvatskoj i Crnoj Gori i za dve-tri nedelje treba očekivati porast broja zaraženih, a time i novo punjenje bolnica.

Foto: Thumbnail/Ilustracija

Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, rekao je da, iako je blago zatišje, ne smemo da se opuštamo jer i dalje imamo zaražene svakog dana, a za dve-tri nedelje možemo očekivati rast novoobolelih, ali i povećanje broja ljudi po bolnicama.

On ne strahuje da će kovid buknuti u školama, jer se, kako je rekao, i u Evropi i u zemljama u okruženju pokazalo da deca slabije obolevaju i ređe prenose virus, i da škole ne predstavljaju veliki rizik.

I epidemiolog i član kriznog štaba prof. dr Branislav Tiodorović za dve nedelje očekuje porast broja zaraženih zbog povrataka sa letovanja i nepoštovanja mera u nekim situacija kod nas.

On je rekao da, što se tiče ovog i narednog meseca, situacija može blago da se pogorša zbog povratka građana sa letovanja, kao i studenata koji se polako useljavaju u studentske domove, a dolaze ne samo iz naše zemlje, već i iz regiona.

On je preporučio svima koji dolaze iz zemalja gde je situacija mnogo gora nego kod nas da budu u nekoj vrsti kućne izolacije.

Lončar takođe apeluje na građane da prime vakcinu protiv sezonskog gripa, koja se očekuje od 1. oktobra, kako bi se izbegao “sudar korona virusa i sezonskog gripa”.

Podsetimo, Kineska Nacionalna biotehnička grupacija (CNBG) i kompanija Sinovak javile su ranije da su Srbija i Pakistan među zemljama koje su pristale da učestvuju u trećoj fazi kliničkih ispitivanja njihovih vakcina protiv korona virusa.

Kako je javio Rojters, kineske kompanije traže više podataka iz inostranstva za konačna odobrenja potencijalne vakcine, s obzirom da se broj novih infekcija u Kini smanjuje.

POKRIĆE ZA TESTIRANJE KINESKE KOVID VAKCINE?

S hodno ovome, iako ministar zdravlja Zlatibor Lončar tvrdi da nisu ispunjeni uslovi da bi se kineska vakcina testirala u Srbiji, i da će ministarstvo obavestiti građane kada vakcina “dođe do određene faze i do zahteva da se u Srbiji testira”, ali i kada vakcina ispuni sve uslove u srpskoj Agenciji za lekove.

Veliki broj građana u Srbiji smatra da je vakcinacija protiv sezonskog gripa, ustvari samo pokriće za treću fazu kliničkih ispitivanja kineskih vakcina protiv korone na koje je Vlade Srbije pristala da učestvuju.

(Tpknews.com)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker