NOVI ZAKON: Evo šta vas čeka na tehničkom pregledu vozila

Ministarstvo unutrašnjih poslova pojačano kontroliše saobraćaj u celoj zemlji, a naročito brzinu, alko-testove, korišćenje sigurnosnog pojasa, a do kraja godine očekuje nas i novi zakon o bezbednosti saobraćaja.

 

Jedna od novina biće i fotografisanje automobila na tehničkim pregledima, čime bi se izbegli fiktivni tehnički pregledi.

Tehnički pregledi u našem okruženju postaju sve stroži prilikom pregleda ispravnosti vozila, ali i izduvnih gasova.

U Srbiji postoje propisani normativi za zagađenje, ali na tehničkim pregledima nije praksa da se koristi sonda prilikom pregleda auspuha. Mnogi vozači su skinuli katalizator na nagovor majstora kako bi uštedeli gorivo. Ubuduće, ako ne budu imali katalizator, neće moći da registruju vozilo.

“Svaki put kada ispred vas vidite automobil koji ispušta veliku količnu dima imajte u vidu da sigurno kroz ventilaciju dobijate malu količinu otrova naročito ako imate uključenu klimu ili otvoren prozor”, navodi Boris Borović iz Tehničkog pregleda “Deset plus”.

Od nove godine, nećete moći da registrujete vozilo koje ima plin, a da nije upisano u saobraćajnu dozvolu. Biće zabranjena i vožnja automobila kome je vidno oštećena šoferšajbna. Gume moraju da imaju propisnu šaru, a neće se tolerisati ni nekompletan pribor i prva pomoć.

Neće više biti mogućnosti da neko drugo vozilo koje ima dobre kočnice koči za vas i pravi lažni dijagram. Sve ovo može da poskupi održavanje vozila, tako da se mnogima koji sada zaobilaze zakon više neće isplatiti da registruju vozilo.

Uvođenje video-nadzora na tehničke preglede je vrlo bitno jer će se rešiti misterija da li je vozilo bilo na tehničkom pregledu i da li je na tom vozilu uopšte urađen tehnički pregled kakav bi trebalo da bude urađen po propisu, tačnije videće se ko savesno obavlja ovu bitnu funkciju.

Godišnje u Srbiji zbog tehničke neispravnosti u 1.000 nezgoda čak 70 lica izgubi život.

Svaka naknadna prepravka ili preinačenje namene vozila, na primer iz teretnog u putničko i obrnuto, moraće da ima određeni atest i foto-prikaz.

TPKNEWS/M.L.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker