PO SUNCU I PRAŠINI: Ovako izgleda obuka srpskih rezervista na strelištu „Peskovi“ kod Velikog Gradišta (FOTO)

Na strelištu “Peskovi” kod Velikog Gradišta u toku je obuka rezervista Beogradske brigade, a “plave koverte” kojim su pozvani na vežbu ne predstavlju iznenadnu već plansku aktivnost, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane.

Foto: Ministarstvo odbrane

Segment obuke – pripremno gađanje iz pešadijskog oružja i uvežbavanje minobacačkog voda u vatrenom dejstvu na tom poligonu obišao je juče načelnik Odeljenja za obuku Uprave za obuku i doktrinu Generalštaba Vojske Srbije pukovnik Boško Zorić.

Govoreći o značaju obuke pripadnika rezervnog sastava, pukovnik Zorić je istakao da je reč o sastavnom delu obuke Vojske Srbije, koju čine mirnodopski i ratni sastav, odnosno, onaj koji se popunjava iz rezerve.

Foto: Ministarstvo odbrane

– Vojni obveznik, po važećem Zakonu o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi, može u toku jedne kalendarske godine biti pozvan 15 dana na obuku, odnosno, 90 dana na vojnu vežbu, kada je reč o pasivnoj rezervi. Svakom pripadniku koji je pozvan na obuku ili vojnu vežbu prvo sleduju troškovi putovanja, od mesta prebivališta, do lokacije svoje jedinice. U zavisnosti da li su vojni obveznici zaposleni ili ne, pripadaju im različite nadoknade. Onima koji nisu zaposleni, pripada im naknada koju propisuje Vlada Srbije. Lica koja su zaposlena, primaju platu kod svog poslodavca, koju Ministarstvo odbrane refundira poslodavcu – objašnjava pukovnik Zorić dodajući da, za pripadnike rezervnog

Foto: Ministarstvo odbrane

sastava, koji su podoficiri i oficiri, sleduje još i naknada za službeno i trupno putovanje za vreme boravka u jedinicama Vojske Srbije.

Prema njegovim rečima, za ljude koji su više puta pozivani na obuku, koji su u skorije vreme služili vojni rok pod oružjem, potrebno je manje vremena da dostignu te standarde.

– Ovde imamo priliku da iz razgovora sa licima iz rezervnog sastava saznamo da su oni služili vojni rok pre deset ili petnaest godina, pa je evidentno da je tu potrebna višednevna obuka da bi se oni vratili u trenaž, odnosno, dostigli te standarde koje sam pomenuo. Mi u Generalštabu pravimo srednjoročne planove pozivanja i obučavanja rezervnog sastava i trenutno je na snazi plan koji obuhvata period od 2016. do 2018. godine, a sledeće godine ćemo raditi novi plan koji će obuhvatiti srednjeročni planski period od 2019. do 2021. godine. U tom planu definišemo broj obveznika rezerve, koje ćemo pozivati u narednim godinama. Na osnovu našeg plana, jedinice izrađuju svoje srednjoročne i godišnje planove i obuke rezervnog sastava – naglasio je pukovnik Zorić zaključujući da svi ti planovi stupaju na snagu u septembru ili oktobru tekuće godine za narednu kalendarsku godinu, pa sve spekulacije da su pristigle „plave koverte“ sa pozivima iznenadna aktivnost nisu istinite.

Foto: Ministarstvo odbrane

Jedan od „rezervista“ koji je danas bio na redovnoj obuci na „Peskovima“ je i rezervni pešadijski potporučnik Dejan Lović, mašinski inženjer zaposlen u JKP „Beogradske elektrane“.

– Ovde smo već desetak dana, i uz pomoć aktivnih oficira obnavljamo svoja znanja koja smo stekli tokom redovnog služenja vojnog roka, pa uz druženje polako uvežbavamo ono što nismo znali – naglašava rezervni potporučnik Lović dodajući da je prošle godine dobio poziv, kada mu je saopšten i ratni raspored.

Foto: Ministarstvo odbrane

On ističe da mu dolazak na redovnu obuku nije teško pao, već to smatra kao normalnu dužnost svakog punoletnog građanina.

– Atmosfera je kao kad smo bili u vojsci, samo smo sada malo stariji, imamo malo više sedih i koji kilogram više, ali sve je sada prilagođeno nama, tako da nema nikakvih problema – ističe rezervni potporučnik Lović.

TPKNEWS/Alo!

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker