“LONDON BRIDGE IS DOWN”: Preminula britanska kraljica Elizabeta Druga

Britanska kraljica Elizabeta Druga preminula je danas u 96. godini, saopštila je Bakingemska palata.

Foto: Twitter

Elizabeta je rođena u Londonu i bila je najstarija kćerka vojvode i vojvotkinje od Jorka, kasnije kralja Džordža VI i kraljice Elizabete. Njen otac postao je kralj nakon abdikacije svoga brata Edvarda VIII 1936. godine, a samim tim je ona postala naslednica prestola.

Elizabeta je nasledila presto 6. februara 1952. godine i postala poglavar Komonvelta i kraljica sedam nezavisnih država Komonvelta: Ujedinjenog Kraljevstva, Kanade, Australije, Novog Zelanda, Pakistana i Cejlona.

Njeno krunisanje održano je sledeće godine i bilo je prvo koje je prenošeno na televiziji.

Broj Elizabetinih kraljevstava se menjao u periodu od 1956. do 1992, kako su neke teritorije dobijale nezavisnost, a neka kraljevstva su postale republike.

Kraljica Elizabeta bila je udata za princa Filipa i sa njim je izrodila četvoro dece – prinčeva Čarlsa, Endrjua, Edvarda i princezu Anu. Podsetimo, princ Filip preminuo je u aprilu 2021. godine.

Kraljica Elizabeta Druga ponela je bila i titulu najstarijeg vladajućeg monarha na svetu i najdugovečnijeg britanskog monarha. Dana 9. septembra 2015. oko 18:30 časova po centralnoevropskom vremenu postala je britanski monarh koji je najduže vladao i ženski monarh koji je najduže vladao, čime je prestigla kraljicu Viktoriju.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker