PETROVAC NA MLAVI: Krenuo popis nekretnina

U opštini Petrovac na Mlavi, 6. februara počeo je popis nezakonito izgrađenih objekata, u skladu sa Zakonom o ozakonjenju objekata koji je stupio na snagu 27. novembra 2015. godine.

Popisivači na terenu

Ovaj zakon upravo predviđa da nezakonito izgrađeni objekti, za koje nije podnet zahtev za legalizaciju po ranije važećim zakonima, budu popisani od strane opštinskih komisija. Ovlašćeni popisivači evidentiranje nezakonito izgrađenih objekata vrše na obrascu – pojedinačnom popisnom listu čiju sadržinu propisuje ministar nadležan za poslove građevinarstva.

– Fizička i pravna lica dužna su da prilikom vršenja popisa ovlašćenom popisivaču omoguće pristup objektima, da stave na uvid svu raspoloživu dokumentaciju koja se odnosi na objekte koji su izgrađeni na lokaciji. Ukoliko ne poseduju navedenu dokumentaciju dužna su da, pod krivičnom i materijalnom odgovornošću, daju tačne i istinite podatke o vlasniku parcele i objekata, kao i da omoguće popisivaču identifikaciju i fizičko merenje objekta. – navodi se u opštinskom obaveštenju.

Popisivači sa sobom nose legitimacije koju su dužni, pri dolasku u određeno domaćinstvo, da je pokažu vlasnicima i članovima tog domaćinstva. Da bi neki objekat bio ozakonjen neophodno je platiti taksu za ozakonjenje, koja je propisana u zavisnosti od površine objekta: do 100 m2 – 5.000 dinara, 100-200 m2 – 15.000, 200-300 m2- 20.000, odnosno 50.000 dinara za objekte preko 300 m2, kao i podneti izveštaj o zatečenom stanju sa elaboratom geodeskih radova izrađenog od strane ovlašćene projektantske kuće.

Komisija za popis nezakonito izgrađenih objekata u prvoj nedelji rada popisivaće objekte na teritoriji katastarske opštine Šetonje a potom će uslediti popis objekata u Ćovdinu, Vezičevu i Busuru.

TPKNEWS/M.V

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker