INSTITUCIJE NE REAGUJU: Preteće nacionalističke poruke porodici koja već tri generacije živi u Boru

Vlaška narodna stranka (VNS) iz Bora izrazila je zabrinutost povodom incidenta na etničkoj osnovi prema porodici albanske nacionalnosti koja treću generaciju živi u tom gradu.

Kako su naveli iz te stranke, građanin Bora A.Z. i njegova porodica uznemiravani su poslednjih dana više puta na nacionalnoj osnovi.

Na vratima njegovog stana ispisane su uvredljive poruke, a u poštansko sanduče su mu ubačena preteća pisma da se isele iz Bora.

– Našem sugrađaninu, čija je familija već treću generaciju u Boru je poručeno da se što pre iseli iz Bora, takođe su upućene pretnje da mu je ugrožen auto kao i stan u kome živi – , naveo je u saopštenju lider VNS Predrag Balašević.

U međuvremenu su im nepoznate osobe bacile kamen u prozor, a jedno vreme policija im je pružala 24 časa zaštitu.

– U Boru živi više od 20 etničkih manjina. Značajnih etničkih probelma do sada nije bilo, čime se Bor može ponositi kao skladna multietnička sredina. Poslednji događaji, međutim prete da ugroze ovo stanje – , ocenio je lider VNS Predrag Balašević.

Vlaška narodna stranka ocenila je da su takvi incidenti neprihvatljivi i zatražila od nadležnih organa odlučnu reakciju.

– Ponovo alepujemo na vlast da onemogući stvaranje negativnog raspoloženja u društvu prema manjinama kroz medije bezbedonosni i školski sitem, čiji su rezultat upravo ovakvi indcidenti i tenzije – , navedeno je u saopštenju.

Ova porodica se u međuvremenu obratila za pomoć zaštitniku građana, Savetu za nacionalne manjine i Vladi Srbije, ali reakcija nije bilo.

Jedan od članova porodice rekao je agenciji Beta da ga je pozvao gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić, koji je rekao da će preduzeti sve što je u njegovoj moći da se počinioci otkriju i da se ovakve stvari više ne dogode u multietničkom Boru.

Povodom tog incidenta nije se oglasio lokalni Savet za međunacionalne odnose.

(Tpknews.com)

PROČITAJ I

Jedan komentar

  1. Velika sramota za gradjane Bora. Umesto da se borite protiv zagadjenja i uslova u kojima živite postajete nacionalnosti. Čudi me da Vam ne smetaju Kinezi koji ne poštuju Srbiju već samo porodica Albanaca koja već dugo tu živi. A taj što piše poruke kradom nek bude frajer pa javno da kaže šta ima protiv te porodice.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker