POŽAREVAČKI PENZIONERI ZADOVOLJNI: Imaju rudnik ispred nosa, a ugalj kupuju u Crnoj Gori i Bugarskoj

Penzioneri, invalidi rada i sindikalne organizacije Požarevca su odlukom Elektroprivrede Srbije ostali bez uglja koji su godinama kupovali u Kostolcu, pa su za narednu grejnu sezonu primorani da se snalaze. Umesto iz komšiluka došli su u situaciju da ugalj nabavljaju iz uvoza, i to iz Crne Gore i Bugarske.

Protest penzionera ispred Gradske uprave u Požarevcu

– Uzimamo ugalj iz Crne Gore pored rudnika koji nam je tu ispred nosa. Ta količina potrebna za penzionere iskopa se za jedan dan – kaže Milorad Jovanović, predsednik Udruženja penzionera iz Požarevca, dodajući da bi za oko 1.700 penzionera maksimalno bilo potrebno 13 hiljada tona.

Jovanović tvrdi da tona uglja iz rudnika Pljevlja menja dve i po tone kostolačkog uglja, te da ga plaćaju na rate po ceni od 22 hiljade dinara. Isporuka je već počela, pa ovaj put najstariji Požarevljani ne strahuju kao prošle zime da će ostati bez ogreva.

I u Gradskoj organizaciji invalida rada pronašli su alternativu. Osim iz Kovina, oni ugalj nabavljaju čak iz Bugarske, po ceni od 14, odnosno 16 hiljada dinara za tonu. Svi koji su isplatili rate, već su snabdeveni ovim ogrevom.

Ipak, ima i onih koji se i dalje nadaju kostolačkom uglju. U Savezu samostalnih sindikata u Požarevcu planiraju razgovor sa nadležnima u EPS-u. I pojedini penzioneri i invalidi rada još čekaju tu opciju.

Međutim, podsećamo, polovinom marta ovim organizacijama stigao je dopis iz Termoelektrana Kostolac, ogranka Elektroprivrede Srbije, kojim ih obaveštavaju da u grejnoj sezoni 2023/24 godine neće prodavati sirovi komadni ugalj njihovim članovima, kao što su to činili decenijama unazad. Kao razlog navedene su promene eksploatacionih uslova i otežana tehničko-tehnološka eksploatacija lignita u prethodnom periodu, kao i potreba za povećanom proizvodnjom električne energije radi održavanja energetske stabilnosti Srbije zbog snabdevanja termoelektrana za grejnu sezonu.

(Tpknews.com/Politika)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker