POPIS POKAZAO KOLIKO SMO PISMENI: Nažalost, Kostolac i Petrovac na Mlavi lideri po nepismenosti u Srbiji

Popis od prošle godine je, nažalost, otkrio da je u gradskoj opštini Kostolac čak 3,7% nepismenog stanovništva, a to je više od Bujanovca koji je na vrhu ove liste sa 3,6% nepismenih, a odmah iza se našla opština Petrovac na Mlavi sa 2,7% nepismenih, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Foto: Profimedia/ilustracija

U skladu sa metodološkim preporukama, pismenim se smatra svako lice starosti 10 i više godina koje je završilo najmanje četiri razreda osnovne škole, kao i svako lice koje pohađa školu u vreme sprovođenja popisa. Pitanje o pismenosti (da li lice zna da pročita i napiše kratak tekst iz svakodnevnog života) postavljano je samo licima starosti 10 i više godina koja nisu pohađala školu ili su završila prvi, drugi i treći razred osnovne škole i nisu nastavila dalje školovanje.

Prema rezultatima popisa, manje od 38.000 lica, odnosno 0,63 odsto stanovnika starosti 10 i više godina je nepismeno. Nepismenih žena je daleko više nego nepismenih muškaraca – izuzetak je Petrovac na Mlavi gde je više nepismenih muškaraca. Udeo žena u ukupnom broju nepismenih iznosi 71 odsto. Više od polovine nepismenih ima 65 i više godina.

Posmatrano po opštinama, najveći udeo nepismenih u stanovništvu starom 10 i više godina je u opštinama Kostolac (3,7%), Bujanovac (3,6%), Petrovac na Mlavi i Nova Crnja (2,7%), Bojnik (2,6%) i Plandište (2,3%).

Prema podacima RZS, na području opštine Kostolac ima skoro 400 nepismenih, dok u Petrovcu na Mlavi ima ukupno 645 nepismenih lica i to više muškaraca, a procentualno gledano sledi Žagubica (1,82%), zatim Kučevo (1,42%), pa Žabari (1,06%), Malo Crniće (0,85%), Golubac (0,84%) i Veliko Gradište (0,83%), a najmanji je procenat na teritoriji grada Požarevca koja obuhvata i Gradsku opštinu Kostolac (0,57%).

U DVE OPŠTINE BRANIČEVSKOG OKRUGA NAJMANJE LICA SA VISOKOŠKOLSKOM SPREMOM

Prema rezultatima poslednjeg popisa, u Srbiji je bez školske spreme i nepotpunog osnovnog obrazovanja ukupno 357.406, samo osnovnu školu završilo je 1.013.067, srednju 3.020.958, a više i visoko obrazovanje ima 1.277.396 stanovnika.

To znači da je više od polovine stanovništva starosti 15 i više godina završilo srednju školu (53,1%), osnovnu (osmogodišnju) školu je završilo 17,8% stanovnika, diplomu više ili visoke škole steklo je 22,4% lica, dok je 6,3% stanovnika bez škole ili je završilo manje od osam razreda osnovne škole.

Najveći udeo lica sa višim i visokim obrazovanjem zabeležen je u beogradskim gradskim opštinama Vračar (61,8%), Novi Beograd (50,4%), Savski venac (53,7%) i Stari grad (59,0%), dok je najmanji udeo lica sa višim i visokim obrazovanjem u opštinama Malo Crniće (5,6%), Žabari (6,1%) i Gadžin Han (6,6%).

(Tpknews.com/Mediji)

PROČITAJ I

Jedan komentar

  1. Znači, Beograđani su najobrazovaniji? Nije to ništa čudno, jer u Beogradu ima najviše fakulteta, tako da je tamo i najveća šansa da se kupi diploma.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker