IZLOŽBA ZA DAN PRIMIRJA: Parnjača „Kostolac“ izložena u Parizu

Povodom obeležavanja Dana primirja, 11. novembra, u Parizu se organizuje višednevna izložba, na kojoj se našla i parna lokomotiva „Kostolac“ iz Srbije.

Lokomotiva „Kostolac“ u Parizu/Foto: Železnice Srbije

Na ovoj izložbi, posvećenoj stogodišnjici pobede saveznika u Prvom svetskom ratu, srpska parnjača postavljena je ispred Palate invalida, u kojoj se nalazi sarkofag Napoleona Bonaparte, kao i posmrtni ostaci njegovog sina i njegove dvojice braće.

Po zavšetku izložbe, 19. novembra, lokomotiva će biti preseljena u Muzej parnih lokomotiva iz Prvog svetskog rata, u okolini Pariza, gde će posetioci moći da je vide tokom naredne godine.

Parnjača „Kostolac“ izrađena je 1917. godine u Americi, u fabrici u Filadelfiji, po narudžbini francuske vojske. Od ovih lokomotiva, kojih je bilo preko 200, do danas su sačuvane samo dve – „Kostolac“ i lokomotiva u Drezdenu.

Lokomotiva „Kostolac“ u Parizu/Foto: Železnice Srbije

Naša lokomotiva saobraćala je na prugama Solunskog fronta, podno Kajmakčalana, na relaciji Vertekop-Subotsko-Pribedište, i služila je za snabdevanje Druge srpske armije. Posle rata prebačena je u rudnik lignita u Kostolcu, gde je saobraćala na uzanom koloseku od 600 mm. U avgustu 1951. godine ustupljena je Železničkom muzeju. Zbog svojih tehničkih karakteristika i istorijske uloge koju je imala, proglašena je za kulturno dobro.

M.V.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker