BILANS OPŠTINE VELIKO GRADIŠTE: Još jedna uspešna godina privodi se kraju, isplaćena sva dugovanja

Na kraju 2021. godine rukovodstvo opštine Veliko Gradište i svi njeni građani, imaju brojne razloge da budu zadovoljni postignutim.

SO Veliko Gradište, Dragan Milić, predsednik opštine Veliko Gradište/Foto: M.V.

Iako je epidemija Korona virusa znatno uticala na sve oblasti u zemlji, u ovoj podunavskoj opštini uspeli su da posluju pozitivno.

„Budžet za 2021. godinu, u iznosu od oko 700 miliona dinara, skrojili smo u skladu sa epidemijom, kako bi svi segmenti funkcionisali na dobrobit građana. Mogu da kažem da sada nemamo nijedan dinar duga, samo jedan kredit koji smo uzeli zbog asfaltiranja ulica i njega ćemo naredne godine u celosti isplatiti“, rekao je Dragan Milić, predsednik opštine Veliko Gradište.

Najveći prioritet opštine je turizam, ali i izgradnja infrastrukture, jer su oni neodvojivi. Asfaltirano je više ulica u gradu, a sada je u toku asfaltiranje puta Makce-Tribrode, koje će se završiti naredne godine, kao i put Divan-Makce.

„Radimo projekat vodovoda do Makca, predaćemo ga Republici do maja, a već je predat projekat do Rama. Radiće se i zamena svih vodomera, a Kancelariji za javna ulaganja predaćemo projekat za vodovod u Kumanu i Tribrodu, jer nam je cilj da sva sela u opštini imaju vodovod. U Stigu je on završen, u Kurjaču vodu dobija oko 50 kuća, a biće ga i u Sirakovu i Majilovcu“, kazao je Milić.

Gotova je i gasifikacija i preko 100 domaćinstava zainteresovano je za priključenje, a puštanje gasa očekuje se na proleće. U gradu je urađena kanalizacija duga devet kilometara, a na proleće se gradi i sistem za prečišćavanje otpadnih voda, vredan 9,5 miliona evra. Završava se kanalizacioni sistem i za sela, za koje se, takođe, planira prečišćavanje otpadnih voda. Što se tiče turizma, gradiće se hotel sa četiri zvezdice, sa 150 soba, što je znatno povećanje smeštajnih kapaciteta za turiste. Proradio je i stari hotel koji je bio zatvoren šest-sedam godina, a novi vlasnik uspeo je da ove godine popuni sve kapacitete. Na Srebrnom jezeru uređena je plaža, a izgrađen je i zabavni grad na vodi.

I pored epidemije, prošle i ove godine Srebrno jezero posetilo je oko 800.000 gostiju i ostvareno je 120.000 noćenja. Cilj je da se i sela Zatonje i Ostrovo uključe u tirizam, a u Kisiljevu već je došlo do izdavanja soba.

Opštinska uprava Veliko Gradište/Foto: M.V.

„Osim smeštajnih kapaciteta, gosti mogu da budu zadovoljni i ostalom ponudom. Otvorena je nova sportska hala, tu su i košarkaški kamp Teodosića, kamp Veslačkog saveza, imamo i akva park, dva turistička broda. Hala će biti u funkciji odbojke, pa su na njenom otvaranju igrale reprezentacije Srbije i Makedonije“, rekao je Milić.

U Velikom Gradištu uspešno je okončan i jedan od najvećih projekata – kompletna rekonstrukcija Doma zdravlja, koji je sada jedan od najlepših u zemlji. Nabavljen je novi rendgen aparat, veliki ultrazvučni aparat i pet manjih, jedno sanitetsko vozilo, početkom naredne godine biće još jedno. Opštinsko rukovodstvo pregovara sa jednom donatorskom kućom i o nabavci skenera, pa će građani Velikog Gradišta i okolnih sela imati sveobuhvatnu zdravstvenu uslugu.

Lokalna samouprava ulaže redovno i u prosvetu i u đake. Tu su besplatna užina i prevoz, dok se studentima jednom mesečno plaća karta od mesta studiranja do kuće i nazad. Daju se nagrade „vukovcima“ i osvajačima prva tri mesta na republičkim takmičenjima. Opština pomaže i kod troškova za vantelesnu oplodnju, pomaže udruženjima i crkvama, sportskim klubovima, a ugroženima obezbeđuje hranu i lekove. I ove godine smanjena je nabavka novogodišnjih ukrasa, čime se uštedelo 600.000 dinara, pa će 15 bolesnih mališana dobit i po 40.000 za lečenje.

PODRŠKA VLADE

„Imamo odličnu saradnju sa državom, koja nas maksimalno podržava i pomaže. Predsednik Aleksandar Vučić ovde je dolazio više puta, i službeno i privatno, premijerka Brnabić otvorila je obnovljenu Ramsku tvrđavu, a dolaze i ministri i potpredsednici Vlade. Svi oni prepoznali su značaj razvoja našeg kraja i maksimalno nam pomažu, na čemu smo im mi neizmerno zahvalni“, rekao je Milić.

MANIFESTACIJE

Građani i gosti ove godine uživali su u brojnim kulturnim i sportskim manifestacijama. Održane su Alaske večeri, Ramski sutoni, takmičenje u triatlonu, Ramski polumaraton, SILAFEST, Pasuljijada, međunarodni šahovski turnir, Carevčevi dani, Ostrovačka čorbijada, Dani cveća i meda, a otvorena je i biblioteka na Srebrnom jezeru.

DECA I SPORT

Sportski tereni namenjeni su i domaćem stanovništvu, pa tako u samom Velikom Gradištu ima oko 1.000 dece koja se bave sportom. Zanimljivo da sada i u selima ima teniskih klubova.

(Tpknews.com/M. Veljković)

PROČITAJ I

3 Komentari

  1. Ma cveta cvece u nase preduzece! Nemastina i jednoumlje je pritislo Gradistance. Ne treba nam hvalisanje Milica. Mi znamo kako zivimo. Nikad nije bila gora situacija u Gradistu i celoj drzavi.

  2. Cega se pametan stidi budala se ponosi. Sram ga bilo koje asfaltiranje? Naselje Rudarevo nema vodu, rasvetu i asfalt. Zivimo u 17 veku. Tamo najvise vikendica i apartmana ima, a sta je on ucinio za to naselje? NISTA! A nalazi se na obali jezera. Kako ga nije stid?

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker