AUSTRIJSKI PARLAMENT USVOJIO: Lokdaun stupa na snagu od ponoći, trajaće 20 dana

Austrijski parlament usvojio je večeras odluku o lokdaunu koji stupa na snagu u celoj Austriji od ponoći.

Za lokdaun glasali su Narodna partija Austrije (OVP) i Zeleni, koji čine Vladu, kao i Socijaldemokratska partija (SPO). Stranka Neos je kritikovala lokdaun odmah posle njegove najave, smatrajući da je Vlada prekasno delovala.

Slobodarska partija (FPO) odbija sve korona mere, što je potvrdila i tokom demonstracija u subotu na koje je pozvala građane.

Od ponoći, na osnovu ove odluke, za sve građane uvodi se celodnevno ograničenje slobode kretanja.

Vlada je najavila da će lokdaun trajati 20 dana, to jest do 12. decembra, a pošto se takvo ograničenje slobodog kretanja može uvesti za najviše 10 dana, potrebna je kasnije odluka o produženju.

Građani od ponoći svoj dom mogu još samo napustiti ako moraju na posao ili u školu, odnosno u kupovinu potrepština za život, ali i radi psihičkog i fizičkog oporavka.

Sve prodavnice, izuzev prehrambenih, drogerija i apoteka, biće zatvorene, uključujući restorane, hotele i kulturne i zabavne ustanove.

U svim javnim zatvorenim prostorima uvodi se obaveza nošenja maske FFP2, što važi i na radnom mestu, gde se i dalje primenjuje takozvano 3G pravilo, to jest da na posao mogu doći samo vakcinisani, izlečeni ili negativno testirani zaposleni.

(Tpknews.com/Tanjug)

PROČITAJ I

Jedan komentar

  1. Svaki lekar mora da položi Hipokratovu zakletvu, da će se uvek boriti za pacijenta, protiv bola i smrti. Za neke doktore i naučnike u Trećem rajhu ovaj ideal je pretvoren u sprdnju.

    Nedavno su objavljeni novi uvidi o zajedničkim projektima lekara koncentracionih logora Jozefa Mengelea, poznatog kao čudovište iz Aušvica, i Instituta u Berlinu. Dva opsežno dokumentovana istraživačka projekta o nacističkom periodu otkrivaju živu razmenu ljudskih preparata između zloglasnog lekara i Instituta za antropologiju, ljudsku genetiku i eugeniku, koje su nacionalsocijalisti koristili u službi „rasne higijene“.

    Godine 1942. Otmar fon Veršuer, bivši profesor Jozefa Mengelea, postao je direktor prestižnog Instituta za antropologiju, ljudsku genetiku i eugeniku. Eugenika je, kako se tumači, bila nauka o metodama poboljšanja fizičkih i mentalnih karakteristika društvene zajednice, a nacisti su je koristili u službi „rasne higijene“. Saradnja profesora i bivšeg asistenta na pomenutim projektima dovela je do još čvršćih veza – prvi, oko specifičnih proteinskih molekula, čak je i lično vodio Otmar fon Veršuer. Jozef Mengele je Institutu poslao uzorke krvi koje je uzeo od oko dve stotine pacijenata različitih rasa. Drugi projekat je vodila Karin Magnusen, kojoj je Mengele isporučio oči ubijenih Sintija.

    Ali postavlja se pitanje da li je Jozef Mengele bio čudovište iz Aušvica ili je bio nadaren naučnik, koji je na kraju delovao po nalogu elitnih istraživačkih instituta nacističke ere, poput Instituta za antropologiju cara Vilhelma? „To je kontroverzno pitanje u nauci. Naredba se ne može shvatiti u bukvalnom smislu, jer Institut za antropologiju nije mogao da izdaje naređenja ili uručuje naređenja lekaru logora u Aušvicu. Nekada je to bila kolegijalna mreža, sa uzajamnim poštovanjem između Veršuerovog mentora i bivšeg asistenta. A ako je tačno ono što se sa više strana ubedljivo tvrdi, da je Mengele radio na svojoj doktorskoj disertaciji u Aušvicu, onda već postoji izvesna zavisnost logorskog lekara od Veršuera. I utoliko se termin „po naređenju“ i dalje može koristiti u tom prenesenom značenju“.

    Ali ovde treba podsetiti da svi naučnici koji su u tome učestvovali, posle 1945. godine, nisu odgovorili šta su uradili: Jozef Mengele je nestao i navodno poginuo 1979. u Brazilu u nesreći u kupatilu. Karin Magnusen je posle rata na sudu proglašena saučesnikom. Godine 1948. zaposlila se u institutu za tuberkulozu, a dve godine kasnije, do penzionisanja, dve decenije radila je kao nastavnica biologije u Bremenu. Umrla je 1997. godine.

    A Otmar fon Veršuer je, nakon što se prašina slegla, mogao da nastavi karijeru u Nemačkoj: od 1951. do 1965. bio je šef Instituta za ljudsku genetiku na Univerzitetu u Minsteru. Umro je 1969. kada je imao 73 godine.

    Drugim rečima: Živ je Mengele umro nije, dok je Nemačke i Austrije”!

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker