PANIKA U AUSTRIJI: Drastičan rast novozaraženih koronom, na jesen moguće i 80.000 novozaraženih dnevno

U Austriji broj novozaraženih korona virusom ponovo raste, nakon što je proteklih nedelja konstantno padao, a Ministar zdravlja Austrije Johanes Rauh upozorio je da bi na jesen Austrija mogla biti suočena sa 80.000 novozaraženih dnevno.

Foto: EPA/Christian Bruna

U protekla 24 sata registrovana su 5.144 nova slučaja zaraze korona virusom i pet preminulih. Broj novozaraženih je porastao za čak 69,5 odsto u odnosu na četvrtak prošle nedelje, kada je bilo još 3.035 slučajeva.

Kada je reč o situaciji u bolnicama, trenutno je 431 kovid pacijent hospitalizovan, a 39 se nalazi na intenzivnoj nezi.

Uzrok za novo brzo širenje infekcije eksperti vide u podvarijanti omikron soja. Zbog toga su pojedini stručnjaci tražili da se vrati obaveza nošenja maski, kako bi se “spasila” letnja sezona.

Inače, austrijske vlasti računaju da će na jesen uslediti novi talas korona virusa, koji će iziskivati epidemiološke mere, a na talasom tokom leta nisu računali.

Prema sadašnjim planovima, neće biti novih “lokdauna”, ali zato je gotovo izvesno da će biti vraćena obaveza nošenja maski. Do kraja godine Austrijanci imaju pravo na po 5 PCR i antigenskih testova besplatno mesečno.

Osobama starijim od 65 godina ili pripadnicima rizičnih grupa preporučuje se da se sada ponovo vakcinišu, a na jesen da prime i petu dozu.

Prognoze grada Beča su da novi talas infekcija kreće već u junu, na šta ukazuje drastičan rast novozaraženih za oko 70 odsto krajem ove nedelje.

Za aktuelni rast broja novozaraženih “kriva” je podvarijanta omikron soja, BA.1 i BA.2. Međutim prisutan je i BA.5 koji je tri puta zarazniji od delta soja, a koji nije tako “blag” kao BA.1 i BA.2.

Broj obolelih od BA.5 soja se svakih 12 dana udvostručuje, tako da bi ta mutacija mogla još u junu postati dominantna.

(Tpknews.com/Agencije)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker