OPREMA OSETLJIVA NA HLADNOĆU: Automatska stanica za merenje kvaliteta vazduha u Požarevcu, čeka toplije dane

Požarevac još čeka automatsku stanicu za merenje kvaliteta vazduha, koju je lokalna samouprava – u postupku javne nabavke – kupila još u septembru 2020.

Postolje za mernu stanicu/Foto: M.V.

Rok za postavljanje stanice, vredne 20 miliona dinara, bio je tri meseca od zaključenja ugovora, ali je od tada prošla čitava godina, a ovaj ekološki projekat i dalje nije realizovan. Sve što je do sada urađeno se svelo na betoniranje postolja za postavljanje opreme, na uglu ulica Radomira Milenića Rusa i Dositejeve.

Član Gradskog veća zadužen za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimir Petrović kaže da postavljanje stanice čeka toplije vreme, do 10 stepeni, jer se radi o uređajima osetljivim na hladnoću. Navodi i da javna nabavka nije obuhvatila i gradnju temelja, pa je ovaj posao naknadno urađen, uz pomoć jedne privatne firme koja je to obavila o svom trošku.

Automatska merna stanica će, kako je najavljeno, obezbeđivati podatke o koncentraciji sumpor-dioksida, azotovih oksida, ugljen-monoksida i suspendovanih čestica PM 10, PM 2,5 i PM 1. Ali, dok ne bude proradila, građani će se i dalje o ovim vrednostima informisati preko senzora koje su postavili Beogradska otvorena škola i udruženja “Sova”.

Njihovi podaci su, treba i to istaći, do sada često pokazivali zagađenje – mahom zbog individualnih ložišta, jer toplifikacija ne “pokriva” sve delove Požarevca.

Kvalitet vazduha u Požarevcu prati ovdašnji Zavod za javno zdravlje, koji na tri mesta meri prisustvo čađi, azotovih oksida i sumpor-dioksida. Međutim, zbog načina obrade podataka, rezultati se obelodanjuju tek posle 30 dana.

Merenje koncentracije PM 10, PM 2,5 i PM 1 je izuzetno važno, jer one sadrže mešavinu čvrstih čestica dima, čađi, prašine i kiseline – uz prisustvo teških metala poput olova, arsena, kadmijuma i nikla, a nastaju kombinovanim uticajem grejanja, saobraćaja i industrije.

(Tpknews.com/M.V.)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker