PREDSEDNIK POTPISAO: Od sutra u Austriji pelcovanje obavezno, ko odbije ili se žali, popiće paprenu kaznu!

Predsednik Austrije Aleksander van der Belen potpisao je danas zakon kojim se uvodi opšta obavezna vakcinacija za sve punoletne građane, a koji od ponoći već stupa na snagu.

Predsednik Austrije Aleksander van der Belen/Foto: AP/Lisa Leutner

Pošto je sinoć Pokrajinski dom austrijskog parlamenta usvojio zakon nakon što je krajem prošlog meseca to učinio i Parlament, predsednik je svojim potpisom potvrdio obaveznu vakcinaciju, koja sada može da stupi na snagu.

Kabinet Van der Belena je saopštio da je predsednik potvrdio svojim potpisom da je zakon donet u skladu sa Ustavom. Stupanjem na snagu ovog zakona svi punoletni građani sa prijavom boravka u Austriji moraće da se vakcinišu protiv koronavirusa.

Od obavezne vakcinacije su izuzeti jedino trudnice i osobe koje iz medicinskih razloga ne mogu da se vakcinišu, kao i lica koja su preležala kovid-19 na 180 dana.

U prvoj fazi, koja traje do sredine marta, neće biti kažnjavanja, već će građani samo biti informisani o obavezi vakcinisanja.

Austrijska policija će od 16. marta tokom uobičajenih kontrola proveravati i vakcinalni status građana, a za nepoštovanje zakona predviđena je kazna od 600 do 3.600 evra.

Naime, ko bude uhvaćen da nije vakcinisan, ako odmah prihvati kaznu, biće kažnjen do 600 evra, a ako uloži žalbu, moraće da računa na kaznu do 3.600 evra.

Ministarstvo zdravlja pred stupanje na snagu zakona mora da donese odgovarajuću uredbu, u kojoj će stajati i koje se vakcine prihvataju, kao i koji su sve izuzeci.

Predviđeno je da će, osim vakcina koje je odobrila Evropska agencija za lekove (EMA), biti prihvaćene i kineske vakcine, a mediji prenose da ruski Sputnjik neće biti prihvaćen.

(Tpknews.com/Tanjug)

PROČITAJ I

3 Komentari

  1. Šta očekivati od države koja je iznedrila Hitlera, koja je imala koncentracione logore, gde su se na zatvorenicima vršili razni eksperimenti, a na kraju su ubijani?

  2. “Predsednik Austrije Aleksander van der Belen…” trebalo bi njegovo pravo ime i titula glasiti – Predsednik Austrije Aleksander van Pameti.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker