OPŠTI POZIV ZA VOJNU EVIDENCIJU: Neka se jave 99. godište i stariji sa teritorije opštine Veliko Gradište!

Od juče važi opšti poziv za uvođenje u vojnu evidenciju, dok će od maja centri Ministarstva odbrane početi upućivanje pojedinačnih poziva, svima koji se nisu odazvali.

Ministarstvo odbrane objavilo je opšti poziv za uvođenje u vojnu evidenciju građana Srbije koji u ovoj godini pune 18 godina. Ovu zakonsku obavezu treba da ispune i oni koji iz određenih razloga nisu uvedeni u vojnu evidenciju, tako što će se javiti centrima Ministarstva odbrane u svojim gradovima.

Pozivaju se sva lica muškog pola, državljani Republike Srbije, rođeni 1999. godine i starijih godišta sa teritorije opštine Veliko Gradište, koji nisu uvedeni u vojnu evidenciju, da se jave u:

CENTAR  MINISTARSTVA ODBRANE ZA LOKALNU SAMOUPRAVU VELIKO GRADIŠTE – Ulica Žitni trg br. 1, (posebna zgrada u dvorištu opštine), kancelarija broj 2 radi uvođenja u vojnu evidenciju.

Uvođenje u vojnu evidenciju vršiće se svakog radnog dana u periodu od 16.01. do 28.02.2017. godine, u vremenu od 09.00 do 15.00 časova. 

Regrut koji se uvodi u vojnu evidenciju treba da ponese ličnu kartu.

Ukoliko je ne poseduje na uvid poneti drugu javnu ispravu iz koje se može utvrditi identitet, a u inostranstvu – važeću putnu ispravu.

Regruti koji borave u inostranstvu dužni su da se radi uvođenja u vojnu evidenciju, jave nadležnom diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije.

Detaljnije informacije o uvođenju u vojnu evidenciju potražite na sajtu Ministarstva odbrane www.mod.gov.rs gde možete i preuzeti Upitnik za uvođenje regruta u vojnu evidenciju (Obrazac Vob-0).

Od 2011. godine od kad je služenje vojske dobrovoljno i od kad ga služe i žene godišnje vojnu obuku prođe između 1.200 i 2.400 mladića i devojaka. Dok je služenje vojnog roka bilo obavezno i do 20.000 mladića godišnje je prolazilo vojnu obuku.

Kako su se geopolitičke prilike u svetu jako zakomplikovale uz migrantsku krizu, ali i sve veću netrpeljivost i tenzije na Zapadnom Balkanu, sve su jači glasovi da se vrati obaveza služenja vojnog roka.

U Ministarstvu su za Telegraf istakli da oni sa Vojskom Srbije neprekidno prate razvoj situacije i stanje bezbednosti u regionu i svetu. Kažu da se razmatra mogućnost ponovnog uvođenja obaveznog služenja vojnog roka, o čemu odluku donosi Skupština Srbije na predlog Ministarstva.

– U Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije formirana je radna grupa koja koja se bavi revizijom strategijskih dokumenata, a jedno od pitanja koje se razmatra je i moguće vraćanje obaveze služenja vojnog roka – kaže za kapetan korvete Jovan Krivokapić, portparol Ministarstva odbrane.

Prema njegovim rečima, Vojska Srbije je u potpunosti spremna da ispuni sve tri misije koje joj je država poverila, da zaštiti teritoriju i da garantuju mir i bezbednost građanima Republike Srbije.

Međutim, iako je u većini država vojska profesionalna, ima primera gde se vraća ova obaveza. Među njima su Šveđani, dok Nemci razmišljaju o tome. Obavezno služenje vojnog roka postoji u Grčkoj i Turskoj koje su članice NATO.

Iz vida ne treba izgubiti i finansijski aspekt eventualnog ponovnog uvođenja obaveznog služenja vojnog roka.
Prema procenama, ta odluka bi državu koštala oko 70 miliona evra.

Dok ne dođe do eventualnog revidiranja odluke Narodne skupštine iz januara 2011. godine, kojom je obustavljena obaveza služenja vojnog roka, svi momci i devojke koji žele da služe vojni rok sa oružjem, to mogu uraditi po principu dobrovoljnosti.

Za one koji to žele, posle evidentiranja koje raspisalo Ministarstvo, omogućeno je dobrovoljno služenje vojnog roka ili profesionalni angažman u Vojsci Srbije.

TPKNEWS/CMO Veliko Gradište/Tanjug

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker