NOVI PROPISI: Ko u Srbiji zgazi mrava, platiće 40.000 dinara, a ako nema novca, ležaće u zatvoru 40 dana!

Ako ubijete ili ugrozite neku od strogo zaštićenih životinja možete da platite i do milion dinara. Takođe su predviđene i zatvorske kazne.

Ubistvo jedne bubamare “košta” 15.000, goluba 50.000, a za ubistvo mrkog medveda određena je novčana kazna od milion dinara.

Prilično je dugačak spisak divljih životinja koje su zaštićene – vukovi, žabe,

orlovi, čaplje, rode, pijavice, puževi, zmije, medvedi…

Pravilnik zabranjuje i povređivanje, rasterivanje, proganjanje, hvatanje i uznemiravanje životinja tokom razmnožavanja i podizanja mladih, ali i uništavanje njihovih jaja, larvi i mladunčadi.

U Ministarstvu za zaštitu životne sredine kažu da je postupak otkrivanja ko je ubio životinju složen i zahteva njihovu saradnju sa tužilaštvom i policijom.

– Po dobijanju informacije o ubijenoj životinji, posebno kad je reč o većem broju jedinki, naša inspekcija obaveštava tužilaštvo i policiju, i zajedno sa stručnjacima iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije izlaze na teren.

Tamo se zapisnički utvrđuje o kojoj se zaštićenoj vrsti životinje radi, istragu o tome ko je počinilac vode policija i tužilaštvo, a republička inspekcija za zaštitu životne sredine postupa dalje sa ubijenim jedinkama kako bi se utvrdio uzrok njihovog uginuća – navode nadležni, a piše Alo.

Protiv počinioca krivičnog dela podnosi se prijava, a predviđene kazne su osim novčanih, koje propisuje pravilnik, i zatvorske, i to u trajanju do tri godine.

U Krivičnom zakoniku Srbije stoji da “ko kršeći propise, ubije, povredi, muči ili na drugi način zlostavlja životinju kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine. Ako je došlo do ubijanja, mučenja ili povređivanja većeg broja životinja ili je delo učinjeno u odnosu na životinju koja pripada posebno zaštićenim životinjskim vrstama, učinilac će se kazniti novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine.

KAZNE U DINARIMA

Mrki medved – 1.000.000

Beloglavi sup – 500.000

Suri orao – 400.000

Vuk i ris – 300.000

Bela roda – 200.000

Krtica, labud, guska, šarka – 100.000

Golub – 50.000

Kukavica – 40.000

Jež – 28.000

Vrabac, vrana – 25.000

Šumska kornjača – 15.900

Poljski miš, barska kornjača – 10.000

Skakavac – 9.000

Zrikavac – 8.200

Zelena žaba, baštenski puž – 1.200

(Alo!)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker