OPREZNO NARODE! Trulo meso iz 1982. godine krenulo ka Srbiji!

U pitanju je nekoliko stotina tona mesa, koje će ilegalnim kanalima stići do proizvođača mesnih prerađevina.

Foto: Profimedia

Ipak ćemo u viršlama jesti smrznuto meso iz 1982. godine! Ono je ipak stiglo u Bar! Prekjuče je istovareno sa broda, a već juče je krenulo put Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije! Ovo su poslednje informacije, a ujedno i epilog trodnevnog nagađanja da li je brod sa takvim tovarom uopšte uplovio u Luku „Bar“, što je demantovala crnogorska Uprava carina, a koje je objavio portal „agroservis”, pozivajući se na izvore iz barske luke.

– Juče je istovareno smrznuto meso u barskoj luci, za koje su carinici posle odlaska broda rekli da ne postoji. Danas je kao tranzitna roba upućeno kupcima. Naš izvor u luci tvrdi da će ovo zamrznuto meso postepeno biti isporučivano Srbiji, Bosni i Hercegovini i Makedoniji. U pitanju je više stotina tona – naveli su juče u „Agroservisu”. Da je situacija krajnje ozbiljna, juče su potvrdili u Upravi carina Srbije i Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede, koji su, ne verujući Crnogorcima koji su tvrdili da meso nije stiglo, pojačali nadzor granica Srbije.

– Iako se cela stvar danima komplikovala oprečnim vestima, mi smo ipak pojačali carinsku kontrolu na svim grancima. Sve vreme smo u pripravnosti bez obzira na tvrdnje crnogorske Uprave carina. Ako meso krene, pored nas proći neće – naveli su u Upravi carina Srbije.

Nenad Petrović, direktor Uprave za veterinu, potvrdio je da su veterinarski inspektori danonoćno na granicama zbog smrznutog mesa.

– Bićemo u stanju pripravnosti dok se ne reši cela ta situacija kako smrznuto meso ne bi ušlo u Srbiju – rekao je on.

Miroslav Stojšić, doktor veterinarskih nauka i bivši savezni veterinarski inspektor, kaže da postoji mogućnost da to meso ipak stigne do naših tanjira ilegalnim kanalima.

– Cena paketa od 10 kilograma na crnom tržištu je 1,2 evra! Prema dosadašnjem iskustvu, takvo meso obično potiče iz robnih rezervi vojnih baza. Pošto je dugo stajalo, niko ne može da garantuje da nije došlo do nekih hemijskih procesa. Ono legalno neće ući u Srbiju, niti bilo koju drugu zemlju u regionu. Ali preko Kosova, ilegalnim kanalima, ono može da stigne do nas, BiH i Makedonije. Obično ga kupuju veliki mesarski lanci – objašnjava taj stručnjak, dodajući da će se to meso odmrznuti i samleti.

– U tu smesu potom će se dodati emulgatori, nitriti, fosfati, soja i eto smese za viršle, kobasice i salame – naveo je on i dodao da je ovo prvi put posle 20 godina da su naše službe odlično reagovale obezbedivši granice kako bi postojala minimalna mogućnost da meso stigne do naših trpeza.

(Tpknews.com/Alo!)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker