NOVA RADNA MESTA: Veliko Gradište uskoro dobija bioelektranu u naselju Požeženo

Opština Veliko Gradište mogla bi uskoro da dobije energetsko postrojenje na biogas u naselju Požeženo.

Za ulaganje u takvo postrojenje zainteresovana je kompanija D&D Energy iz Beograda, a kako bi se stvorili uslovi za izgradnju, izrađen je planom detaljne regulacije, čiji je nosilav Kako je navedeno u tom dokumentu, planirana je izgradnja postrojenja “kapaciteta 999 kWA aktivne snage, koja će se predavati u distributivni sistem”. Nosilac plana je Opština Veliko Gradište, a investitor kompanija D&D Energy iz Beograda.

Električna energija će se proizvoditi sagorevanjem biogasa dobijenog od biomase primenom procesa anaerobne digestije. Uz električnu energiju, proizvodiće se i toplotna energija, kao i organsko đubrivo. Početna sirovina biće poljoprivredna biomasa, poreklom iz više lokalnih izvora.

Za odvijanje tehnološkog procesa proizvodnje električne energije iz biomase u kompleksu biogasnog postrojenja planirana je izgradnja skladišnih objekata u koje će se u kontinuitetu dopremati sirovina neophodna za tehnološki proces (silaža sirka, tečni stajnjak…). Planirani su i proizvodni objekti za pripremu i odvijanje tehnološkog procesa (digestori, fermentori…), kao i energetski objekti za smeštaj motora, generatora, uređaja, trafostanica.

Pored instalacija energetskog postrojenja na biogas, biće izgrađen i plato, pristupne saobraćajnice, radionice, servisi i hangari, kao i potrebni prateći sadržaji. U granice obuhvata plana ulazi i manji deo poljoprivredne površine sa velikom zonom poljoprivredne proizvodnje, na kojoj je planiran uzgoj biljaka za obezbeđenje biomase.

Opština Veliko Gradište je opredeljena za podsticaje ovom segmentu obnovljivih izvora energije, a razvoj ovih kapaciteta trebalo bi da doprinese supstituciji postojeće potrošnje, navodi se u tekstu plana koji je na javnom uvidu.

Za više detalja kliknite OVDE

TPKNEWS/eKapija

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker