PAŽNJA, FISKALNI RAČUNI U SRBIJI SU OTROVNI: Mogu da izazovu teška oboljenja oka, neplodnost i druge bolesti!

Skoro svi fiskalni računi u Srbiji sadrže opasnu hemikaliju bisfenol A (BPA), pokazalo je istraživanje Alternative za bezbednije hemikalije (ALHem) sprovedeno u okviru kampanje “Toksični račun”.

Za ovu supstancu dokazano je da može štetno da utiče na plodnost, da ometa rad endokrinog sistema, da može da izazove alergijske reakcije na koži i iritaciju respiratornih organa, kao i da dovede do teškog oštećenja oka.

Da je situacija ozbiljna, ukazuje i to da su apsolutno svi uzorci fiskalnih rolni uvezenih u Srbiju pozitivni na bisfenol A. Čak 88,9 odsto fiskalnih računa iz javnih službi sadrži prekomerne doze ove hemikalije, dok su u privatnom sektoru tek za jedan procenat bolji rezultati.

ZAMENITI PAPIR

Dok se u EU toleriše maksimum 0,02 odsto BPA, u našim računima ima je i do 45 puta više – od 0,63 do 0,91 odsto. Pored fiskalnih računa, toksični su i brojevi u redu za čekanje, parking-kartice, putarine i računi za plaćanje u javnom prevozu.

Jasminka Ranđelović, programski koordinator ALHema, kaže da su kampanjom “Toksični račun” želeli da upozore javnost na hemikaliju sa kojom preko računa svakodnevno dolaze u kontakt.

– Imajući u vidu da na evropskom tržištu postoje snabdevači termalnog papira koji ne sadrže ovu opasnu hemikaliju, apelujemo na institucije u državnom i javnom sektoru, kao i na kompanije u privatnom sektoru, naročito na trgovačke lance, da zamene ovaj proizvod bezbednijom alternativom bez BPA kako bi doprineli očuvanju zdravlja svojih zaposlenih, ali i svih građana Srbije – kaže Ranđelovićeva.

PRATI RUKE

Bisfenol A se sa papira prenosi direktno preko kože. Prema naučnim istraživanjima, deo hemikalije se može skinuti sa kože ako u kratkom roku od držanja računa operete ruke sapunom. Ako to ne učinite odmah, koža apsorbuje bisfenol A, tako da se ne može isprati.

Štetno dejstvo je dokazano i zato su mnoge zemlje poput Francuske i skandinavskih zemalja već zabranile papire sa bisfenolom A, ističe Nenad Bumbić iz udruženja Zaštita potrošača.

– Odlukom EU fiskalni računi koji sadrže BPA biće zabranjeni do 2020, što znači da će se u Srbiji oni tolerisati još tri godine i da će građani biti duže izloženi štetnim dejstvima BPA. Bilo bi dobro da naša država sledi primer drugih evropskih zemalja i da donese odluku o zabrani pre direktive EU – zaključuje Bumbić.

RECIKLIRALI 68 TONA KOVERATA SA RAČUNIMA

Svi fiskalni računi poslati za nagradnu igru “Uzmi račun i pobedi” reciklirani su, navodi se u izveštaju Alternative za bezbednije hemikalije (ALHem). Kako kažu, od Ministarstva finansija i Papir servisa dobili su informaciju da je ukupna količina preostalih koverata, teških 67.970 kilograma, u celosti reciklirana 6. aprila.

SAVETI ZA POTROŠAČE

– uvek operite ruke sapunom nakon kontakta sa fiskalnim računom, a pogotovo pre jela

– fotokopirajte/skenirajte račune predmeta koji podležu garanciji, odštampajte ili čuvajte u elektronskom obliku

– stavite račun u novčanik, najbolje u pregradu koja će biti namenjena samo za fiskalne račune

– ne stavljajte račun u kese sa hranom, pogotovo ako ćete je jesti u sirovom stanju

– nosite rukavice ako redovno dolazite u kontakt sa fiskalnim računima

SAVETI ZA PRIVATAN SEKTOR

– nabavljajte fiskalne rolne od snabdevača termalnog papira bez BPA (tražite od snabdevača potvrdu da je proizvod bez BPA)

NAJUGROŽENIJI

– kasirke

– knjigovođe

– apotekari

– kondukteri u regionalnom saobraćaju

TPKNEWS/Republika.rs

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker