Prva hapšenja zbog kršenja zabrane pušenja u Austriji

U Austriji je od 1. novembra na snazi zabrana pušenja u svim ugostiteljskim objektima, a samo par dana od primene zakona zabeleženo je i prvo hapšenje.

Foto: Screenshot

Austrijska policija je u Beču, tokom vikenda, uhapsila braću koji su ignorisali zabranu pušenja i zapalili cigarete u jednom ugostiteljskom objektu.

Osoblje lokala upozorilo je dva mladića na zabranu pušenja, ali pošto nisu ugasili cigaretu, oni su izbačeni iz lokala.

Dva brata nisu želela da prihvate izbacivanje, pa su napali izbacivača zbog čega je pozvana policija, koja ih je uhapsila nakon pružanja otpora čuvarima reda, kao i nanošenja povreda uniformisanim licima.

Inače zakon predviđa visoke novčane kazne za nepoštovanje zabrane pušenja.

Ko prvi put prekrši zakon mora računati sa kaznom do 100 evra, a ako se radi o osobi koja višestruko krši zabranu preti kazna do 1.000 evra.

Zabrana pušenja, od stupanja na snagu, gotovo da se u svim lokalima poštuje.

Prvih dana stupanja na snagu prekontrolisano je više stotina lokala, a u tri slučaja izrečene su kazne zbog neposedovanja obaveznih oznaka za zabranu pušenja.

Samo u jednom slučaju prekršena je zabrana pušenja.

Do kraja godine bečke vlasti najavile su sprovođenje više od 5.000 kontrola kako bi naterali sve ugostitelje da poštuju zabranu pušenja.

Zabrana pušenja mnoge ugostitelje tera na zatvaranje svojih lokala.

Tako su nargila barovi potpuno prazni, zbog čega preti gubitak oko 1.000 radnih mesta.

„U nargila barovima od stupanja na snagu zabrane pušenja prve večeri zabaleženo je opadanje obrta za 95 odsto. Radi se o 500 pogođenih lokala sa do 10.000 zaposlenih”, ukazuje se u saopštenju Udruženja šiša barova Austrije, koje najavljuje osporavanje zakona pred Ustavnim sudom.

Međutim pošto će Ustavni sud tom temom da se bavi tek u martu do tada će veći broj nargila barova, kako se upozorava, biti zatvoreno.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker