Održan peti “Dan borbe protiv bele kuge” u Požarevcu (FOTO)

U Požarevcu je održana peta po redu manifestacija “Dan borbe protiv bele kuge”, koja se prethodne četiri godine održavala u selu Smoljinac, na inicijativu Udruženja “Unija za poljoprivredu i preduzetništvo Malo Crniće”.

Ljubivoje Ršumović i Minja Subota sa decom

Prvi deo manifestacije bila je akademija na temu nataliteta u Srbiji, koji je održan u Centru za kulturu, uz učešće eminentnih stručnjaka iz oblasti demografije. Oni su izneli podatak da se svake godine broj ljudi u Srbiji smanji za 35.000 prirodnim priraštajem, a još 15.000 ih ode iz zemlje. Drugi deo manifestacije održan je u etno parku “Tulba”, uz intoniranje himne “Bože pravde” i učešće Ljubivoja Ršumovića i Minje Subote.

Na manifestaciji su govorili njen glavni inicijator, Saša Stević, preduzetnik iz Smoljinca, gradonačelnik Požarevca, Bane Spasović, poverenik manastira Hilandar, Miloš Stojković i državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, Ivan Bošnjak.

Saša Stević

“Mi smo u opštini Malo Crniće izdejstvovali da roditeljima za treće dete bude besplatna užina u osnovnim školama i vrtićima. Postigli smo i to da se novčana naknada za svako novorođeno dete poveća sa 10.000 na 20.000 dinara”, kazao je Saša Stević. On je istakao i značaj kartice “Tri plus”, koju su uveli kako bi roditeljima sa najmanje troje dece omogućili popust pri kupovini. Do sada se ova kartica prima u preko 50 prodavnica u Požarevcu i Malom Crniću, a očekuje se povećanje ovog broja u narednom periodu.

“Akademija koja je danas održana u našem gradu, ukazala nam je na to da su nam prioritetni zadaci da povećamo natalitet i da stvorimo uslove da se mladi što manje iseljavaju u zemlje zapadne Evrope. Ništa nam ne znači da uređujemo ulice i fasade ako nema ko da uživa u njima i da otvaramo fabrike ako nema ko u njima da radi”, rekao je gradonačelnik.

Inače, ova manifestacija se odvija uz blagoslov manastira Hilandar.

„To joj daje veći značaj i smisao, jer svi mi građani Srbije, roditelji, pre svega, imamo jedan zadatak – da Srbiju čuvamo i da organizujemo ovakve manifestacije. Ovo što vidimo ispred nas su parade ponosa. Ovo je ponos, dečica, školske torbe, osmesi…“, kazao je mr teologije Miloš Stojković, poverenik manastira Hilandar.

Ivan Bošnjak, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave se predstavio kao tata Milene, Irine i Selene i izrazio nadu da su iza njih tri i tri tačke.

Deca na manifestaciji

„Lokalnim vlastima i roditeljima dajem sledeći zadatak: Vreme je za prvo, drugo, treće dete i da svako sledeće bude nagrađeno”, naglasio je Bošnjak.

POGODNOSTI

“Cilj nam je da svaka naša manifestacija donese određene pogodnosti za roditelje. Sada smo sa lokalnom samoupravom u Požarevcu dogovorili niz pogodnosti za roditelje, koji će biti poznati narednih dana”, rekao je Saša Stević.

TPKNEWS/M.V.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker