NOVI ZAKON: Ko bez odobrenja pomene ili snima policajca, sledi mu milionska kazna! (VIDEO)

Trenutno je u proceduri novi zakon o policiji koji će se u budućnosti “zvati zakon o unutrašnjim poslovima” i koji će policiji ali i samom ministru policije dati mnogo veća ovlašćenja nego što su imali do sada.

Ilustracija

Prva bitna novina koju donosi ovaj novi zakon, jeste ta što građanima više neće biti dozvoljeno da snimaju policajce i da te snimke objavljuju na društvenim mrežama kao što je to bilo dozvoljeno do sada.

Ova zabrana snimanja se ne odnosi samo na građane, već i na medije koji takođe neće smeti da snimaju policiju, sem ako nemaju odobrenje od Ministarstva unutrašnjih poslova.

Kazne za nevolašćeno snimanje policajaca će se kretati od 30.000 do 150.000 dinara, a policija će snimatelju na licu mesta moći da oduzme kameru ili telefon.

Novine donosi i član 44. kojim se predviđa da policija može da koristi sisteme audio i video-nadzora za automatsku detekciju lika, uključujući obradu biometrijskih podataka detektovanog lika i telesnih karakteristika, vreme i lokaciju.

I SAMO POMINJANJE REČI “POLICIJA” ĆE SE KAŽNJAVATI

Zabrana snimanja nije jedina novina koju nam donosi novi zakon o policiji. Po novom zakonu pored snimanja, takođe će biti zabranjeno da se bez odobrenja Ministarstva unutrašnjih poslova koristi reč “policija”.

Ovo se posebno odnosi na medije koji će ako pomenu reč “policija” bez odobrenja MUP-a, morati da plate kaznu od 150.000 do 1.500.000 dinara. Kazne za fizička lica koja na društvenim mrežama budu neovlašćeno koristile reč “policija” kretaće se od 30.000 do 100.000 dinara.

POLICIJA POSTAJE ORGANIZOVANA SNAGA PRINUDE

Novi zakon o policiji po prvi put u sebi donosi i definicije, pa je tako policija u ovom novom zakonu definisana kao “organizovana snaga prinude”. Ova definicija koja policiju predstavlja kao organizovanu silu prinude, a ne kao organ koji obezbeđuje primenu zakona, zaštitu prava i javne bezbednosti je veoma problematičan i kosi se sa demokratskim uređenjem bilo koje države.

Činjenica da će policja u novim zakonom biti organizovana snaga prinude je veoma zabrinjavajuća i svojstvena je komunističkim i diktatorskim uređenjima gde vlast koristi policiju za ugnjetavanje naroda i sprovođenje diktature.

(Tpknews.com/Agencije)

PROČITAJ I

Jedan komentar

  1. Dok novi zakon još nije na snazi, citiraću Boru Čorbu:”Milicajci, steram vam ga majci”!
    P.S. Nigde nisam pomenuo policiju, već miliciju, koja odavno više ne postoji. 🙄

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker