OČEKUJTE PAPRENE KAZNE: Sateliti NASA-e detektovali 140 požara u Braničevskom okrugu

Zahvaljujući satelitima NASA-e otkrivene brojne paljevine na otvorenom u Braničevskom upravnom okrugu.

Sistem satelita NASA-e, koji čini FIRMS (Fire information for resource managment system) sistem, je od početka meseca oktobra na teritorji Braničevskog upravnog okruga detektovao 141 požar na otvorenom.

Detaljnijim prikazom požari su registrovani na poljoprivrednim poljima gde vlasnici pale ostatke useva.

Kako je za za radio Boom 93 rekao Goran Đorđević, načelnik odeljenja za vanredne situacije u Požarevcu, vatrogasne jedinice imaju dosta intervencija na gašenju požara kao i u obilasku terena. Kako je istakao Đorđević, pripadnici odeljenja su od početka godine podneli oko 80 prijava protiv nesavesnih lica koja su palila vatru na otvorenom. Đorđević navodi i to da je ove godine požara manje nego prošle ali i dalje apeluje na građane da ne pale vatru na otvorenom prostoru.

Takođe, prema njegovim rečima, problem predstavljalju i neuređene divlje deponije koje u poslednjem periodu takođe gore. Pripadnici Odeljenja za vanredne situacije te požare gase ali, dok se deponije ne urede i dalje će biti problema na njima. Kako dodaje Goran Đorđević najviše problema imali su na neuređenim deponijama u opštinama Kučevo, Veliko Gradište i Malo Crniće.

Odeljenje za vanredne situacije u Požarevcu još jednom upućuje apel građanima da ne pale vatru na otvorenom prostoru. Zakon o zaštiti od požara zabranjuje spaljivanje ostataka strnih useva, biljnih ostataka i smeća na otvorenom prostoru. Zabranjeno je i loženje otvorene vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume, izuzev na određenim, vidno obeleženim mestima.

Za nepoštovanje zakonskih mera zaštite od požara predviđene su prekršajne kazne u iznosu od 300.000 do 1.000.000 dinara za firme, za odgovornu osobu u firmi od 10.000 do 50.000 dinara, za preduzetnika od 150.000 do 500.000 dinara i za građane u iznosu od 10.000 dinara. Ukoliko požar prouzrokuje štetne posledice po život ili imovinu većih razmera, vinovnici podležu i krivičnoj odgovornosti.

(Tpknews.com/Danas)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker