TRI GLASA “ZA” PREDSEDNIK UZDRŽAN: Usvojen novi statut, EPS postaje akcionarsko društvo

Nadzorni odbor „Elektroprivrede Srbije“ usvojio je novi statut čime su se stekli uslovi da se to preduzeće transformiše iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo zatvorenog tipa, u stoprocentnom vlasništvu države Srbije.

Foto Miroslav Dragojević

Na sednici Nadzornog odbora Elektroprivrede Srbije (EPS) u sredu, usvojen je novi statut u procesu transformacije tog javnog preduzeća u zatvorenoi akcionarsko društvo, ali predsednik Jovan Despotović nije glasao za njega.

Ta sednica je nastavak sednice od utorka kada je prekinuta da bi se obavile dodatne konsultacije zbog nekoliko zahteva sindikata.

Predsednik Nadzornog odbora Jovan Despotović rekao je za Betu da je statut usvojen i da on nije glasao za njega, već je ostao uzdržan.

„Ostao sam uzdržan, a o razlozima ne mogu da govorim“, rekao je Despotović.

Predsedni sindikata zaposlenih Milan Đorđević rekao je da su Ministarstvo rudarstva i energetike i Vlada Srbije usvojili dva zahteva sindikata, a to su da EPS nastavi da se bavi trgovinom i snabdevanjem potrošača dok ima licencu, do 2026. godine, a da tada zatraži novu i da jedan predstavnik zaposlenih bude u Nadzornom odboru.

Đorđević je rekao da nije prihvaćen zahtev sindikata da Skupoština EPS-a broji više od jednog predstavnika i da imovina EPS-a u slučaju privatizacije bude zaštićena.

– Tražili smo da u slučaju da se privatizuju delovi EPS-a da imovina bude zaštićena, a to znači, na primer ako se ustupi rudnik u koncesiju da ne može da se prodaju i bageri i ostala oprema, ali to nisu prihvatili – , rekao je Đorđević.

Dodao je da će o tim zahtevima razgovarati sa zaposlenima i doneće se odluka šta će sindikat dalje preduzimati, ali kaže da verovatno neće odustati od zahteva.

On je rekao da su njihovi zahtevi bili uneti u predloženi statut u decembru prošle godine, ali da je u međuvremenu izmenjen.

Nakon što je sindikat zapretio generalnim štrajkom, u utorak je resorno ministarstvo prihvatilo zahtev da zaposleni imaju predsatvnika u upravljačkim organima kompanije, odnosno u Nadzornom odboru.

U jučerašnjem saopštenju resornog ministarstva navedeno je da zahtev da snabdevanje građana i malih kupaca električnom energijom ostane delatnost od opšteg interesa „nije moguće prihvatiti jer nije u skladu za pravnim sistemom Srbije, jer je zakonom propisano da je snabdevanje električnom energijom delatnost koja se obavlja u skladu sa tržišnim principima, čime je izvršeno usaglašavanje domaćeg zakonodavstva sa propisima EU“.

ŠTA KAŽE PRAVNA SLUŽBA EPS-a

Kako se navodi u vesti objavljenoj na sajtu EPS-a u vezi sa usvajanjem statuta stav stručnih službi ovog preduzeća je da se na osnovu Zakona o javnim preduzećima na JP EPS primenjuje ovaj zakon, zakon kojim su određene delatnosti od opšteg interesa, a potom Zakon o privrednim društvima.

„Javno preduzeće može da promeni pravnu formu u akcionarsko društvo, samo ako se na to akcionarsko društvu primenjuju isti zakoni, navedenim redom. U predlogu koje je dostavilo Ministarstvo rudarstva to nije slučaj“, kaže su ovoj objavi.

Takođe se navodi i da su se usvajanju akata usprotivili predstavnici sindikata radnika EPS koje predvodi Milan Đorđević, kao i sindikata „Nezavisnost“, dok su odluku podržali predstavnici sindikata radnika EPS koje predvodi Branko Krsmanović.

„U znak protesta, sednicu je napustio Mladen Gajić, član Radne grupe iz TENT“, navodi se u ovoj vesti.

(Tpknews.com/Beta)

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker