NOVI BIZNIS: Poslanici od danas raspravljaju da li ćemo rođenjem svi automatski biti donori organa? (VIDEO)

Pred poslanicima će, između ostalog, danas biti Zakon o transplantaciji organa, koji predviđa da svi građani rođenjem automatski postaju donori.

Direktorka Uprave za biomedicinu Vesna Rakonjac rekla je za RTS da rođenjem svi imamo pravo da postanemo donori, kao što zakon kaže, ukoliko izričito ne ostavimo pisani ili usmeni dokument da to ne želimo. Ističe da poslednju reč daje porodica.

“Opredelili smo se za ovakav oblik zato što želimo da imamo izuzetan pijetet prema preminuloj osobi i poštovanje prema porodici i da ne ostavimo ni trunku sumnje da će moći da se manupuliše organima i da tu bude nešto što nije transparentno”, kaže dr Rakonjac.

Kako kaže doktorka, svaka osoba treba da razgovara sa svojim članovima porodice i da se jasno definiše da li želi da bude donor ili ne želi. Nakon smrti, porodica je ta koja će na osnovu želje preminule osobe i na osnovu svojih unutrašnjih osećanja da ili ne da saglasnost.

“Na nama je da radimo sa porodicama, sa građanima da im objasnimo da je mnogo važno da budemo svi potencijalni donori, jer 20 puta je veća verovatnoća da će nam u životu zatrebati organ nego da taj organ nekom poklonimo”, istakla je ona.

Kako kaže, pokazalo se da je u odnosu na prethodni zakon, potpisivanje donorske kartice iziskivalo veliki trošak koji nije doveo do adekvatnih rezultata.

“Registre nedavalaca organa nećemo imati, imaćemo inspektora u okviru Uprave za biomedicinu koji će kontrolisati sve zdravstvene ustanove koje se bave ovim poslovima, bilo da se radi o centrima za transplantaciju ili o donor bolnicama”, zaključila je doktorka Rakonjac.

(RTS)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker