A GDE SU PRAVA GRAĐANA? Otac i sin iz Topolovnika osuđeni na zatvor, jer su mobilnim snimali policajce!

Na osnovnu optužnice Osnovnog javnog tužilaštva, Osnovni sud u Velikom Gradištu osudio je na osam meseci zatvora, uslovno na godinu dana, Nikolu Đorđevića (28) iz Topolovnika i njegovog oca Ančeta Đorđevića (55) iz Velikog Gradišta, zbog ometanja službenih lica u obavljanju dužnosti.

Foto: MUP

Ovo krivično delo, za koje je zaprećena kazna do 2 godine zatvora, oni su izvršili 17. aprila 2018. godine, prilikom kontrole policije na putu.

Nikolu je saobraćajna policija zustavila oko 16 časova i tražila mu saobraćajnu i vozačku dozvolu, radi kontrole. On im je pružio dokumenta, ali se bunio i negodovao, a zatim uzeo mobilni i počeo da ih snima, i pored njihovog upozorenja da to ne radi.

Tada je svojim autom naišao njegov otac Anče, koji je počeo da se buni što mu maltretiraju sina, od koga je onda zatražio mobilni i sam nastavio sa snimanjem. Policija je oduzela telefon, a protiv oca i sina podnela krivičnu prijavu zbog ometanja službenih lica u radu.

Presuda protiv njih dvojice, koji do sada nisu bili osuđivani, prvostepena je i oni su se na nju žalili Višem sudu u Požarevcu.

Dakle, Osnovni sud u Velikom Gradištu na osnovu podnete krivične prijave od strane policijskog službenika zbog ometanja službenih lica u radu doneo je presudu. Međutim, ubrzani razvoj tehnologije, posebno mobilnih telefona učinili su fotografisanje i snimanje događaja na ulici veoma jednostavnim, što neretko ima za posledicu da „građani reporteri“ najnovije vesti, uključujući i one o aktivnostima policije plasiraju čak brže nego tradicionalni mediji. U mnogim prilikama to se pokazalo kao efikasan mehanizam kontrole javnosti. U tom pogledu ni naša zemlja nije i ne treba da bude izuzetak.

Dakle, načelno, snimanje bilo kojih akcija policije osim u izuzetnim zakonom predviđenim prilikama nije nezakonito!

Naravno, policajci, kao i drugi građani, imaju pravo na privatnost, ali onda kad nisu na dužnosti. Na dužnosti, njihovo postupanje je prvenstveno predmet zakona koji utvrđuju i uređuju pravo javnosti da zna, a ne zakona koji štite privatnost. Svaki javni službenik, pa i policajac, mora da računa na to da će njegovo delovanje biti legitiman predmet interesovanja javnosti, pogotovo ako primenjuje silu.

(Tpknews.com/M.V.)

PROČITAJ I

Jedan komentar

  1. Суд у Градишту је једини суд у држави који је осудио и казнио музичаре који су свирали у кафани, без озвучења, у редовно радно време, за ремећење јавног реда и мира, а све то за време одржавања вашара, када се са свих страна чула бука и галама.
    Нема много толико правди посвећених судова као што је градиштански суд.
    Треба то да се поштује.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker