“SAD NIJE VREME ZA UVIĐAJ”: Kako se policija u Varvarinu bori protiv vršnjačkog nasilja

25. maja između 22 i 23 sata, maloletni Miloš Todorović, od oca Nikole Todorovića, nalazio se u Gornjem Katunu, opština Varvarin, zajedno sa Savom Stamenovićem, Viktorom Stojanovićem, Nemanjom Đorđevićem i Vukašinom Stankićem.

Ilustracija

Tu su pričali i šalili se, i u jednom trenutku Sava Stamenović, počeo je da puca iz malog plastičnog pištolja kuglicama, po rukama i nogama, u maloletnog Miloša Todorovića. Miloš ga je upozorio da to ne radi i da prestane da ga gađa. On je nastavio i Miloš Todorović ga je pojurio, istrčao do poligona sa namerom da mu ponovo saopšti da prestane sa pucanjem.

Kada je maloletni Miloš sustigao Savu, prišao mu je i Vukašin Stankić, koji je vikao iz sveg glasa – „Marš kući!“ i preteći prišao maloletnom Milošu i svojim kolenima ga je udario u mošnice. Miloš je pao na zemlju od udarca. Sava je prišao da pomogne maloletnom Milošu Todoroviću, a Vukašin je govorio da beže, jer će doći policija. Sava i Vukašin ispratili su Miloša do kuće, dok je Miloš plakao kao malo dete od bolova.

Sava i Vukašin zamolili su Miloša da ništa ne kaže ocu o ovom incidentu. Sutradan, kada se Miloš probudio nije mogao da hoda, pa ga je otac odveo na lekarski pregled, ali je Miloš rekao da ga boli stomak, jer mu je bilo neprijatno da kaže doktoru šta se zaista dogodilo. Lekar ga je vratio kući, ali se u toku dana stanje jako pogoršalo.

Miloš je upućen u Kruševačku bolnicu, gde je zadržan na lečenju, i tom prilikom je operisan. Miloš Todorović je posle 8 dana otpušten iz Kruševačke bolnice – 30. maja.

Interesantno je da dežurni policajac nije takoreći ništa uradio u vezi zlostavljanja maloletnog Miloša Todorovića, iako se otac Nikola uredno javio Policijskoj stanici u Varvarinu, vrativši se iz bolnice 22. maja posle ponoći. Dežurni policajac iz policijske stanice je rekao ocu da „Sad nije vreme za uviđaj, i kad je neko u trećoj smeni ne izlazi na uviđaj“.

Dežurni lekar je takođe po službenoj dužnosti obavestio policiju prilikom prijema maloletnog Miloša Todorovića. Iz škole su 25. maja takođe obavestili Policijsku stanicu iz Varvarina. Otac je, ne znajući šta da radi napisao krivičnu prijavu koju je predao 25. maja 2022. godine Policijskoj stanici u Varvarinu.

26. maja otišao je do Policijske stanice u Varvarinu kako bi zatražio svoj zapisnik sa izjavom koju je dao 22. maja posle ponoći, vrativši se posle prijema maloletnog Miloša u Kruševačkoj bolnici. Otac Nikola Todorović dobio je odgovor od dežurnog policajca da se Zapisnik ne daje roditeljima. Operisano dete i otac bili su u začaranom krugu. I gle, čuda! Policijska uprava iz Kruševca, Policijska stanica Varvarin, dosetila se desetog dana da uzme izjavu od maloletnog operisanog Miloša i da nešto promeni.

Pitanje, šta radi policija i zašto policija trenira strogoću nad nedužnim operisanim maloletnim Milošem Todorovićem i njegovim preplašenim ocem Nikolom Todorovićem? Da li je deset dana bilo potrebno policajcu za maloletnike da izađe na uviđaj? Zašto je takođe taj isti policajac ispitivao „zlostavljača“ pet dana nakon nemilog događaja? Ko štiti bahate policajce u Varvarinu? Da li neko treba da padne mrtav da policija izađe na uviđaj? Hiljadu pitanja, a odgovora nema iz Policijske stanice u Varvarinu…

Odgovore na sva ova pitanja će potražiti otac od Sektora za unutrašnju kontrolu iz Beograda, i nadamo se da će pravda biti zadovoljena, jer policajci koji nisu radili svoj posao, morali bi biti suspendovani zbog spavanja u trećoj smeni.

Mediji svakodnevno izveštavaju o primerima sve brutalnijih oblika vršnjačkog nasilja, surovim tučama i razračunavanjima. Možemo zaključiti da je neophodno raditi na suzbijanju svakog pogleda nasilja među učenicima u školi i treba uključiti nastavnike, učenike, roditelje pa čak i policiju.

Vrlo je važno da Ustanove preventivno deluju, što je pre moguće, jer svako odlaganje reševanje problema, može dovesti do njegovog porasta, odnosno do povećanog razvoja vršnjačkog nasilja.

(Tpknews.com/M. Joneker)

PROČITAJ I

4 Komentari

  1. Sprečiti nasilje nad decom. Svakom roditelju koji maltretira i nasilno se ponaša prema detetu treba oduzeti dete. Deca nasilnicu su iz problematičnih porodica gde trpe veliko nasilje.

  2. Obično su nasilna deca bogatih roditelja a ne deca iz problematičnih porodica. To su bahata deca isto takvih roditelja koja ih vaspitavajz da njima niko ništa ne može i da deca lošijeg materijalnog stanja su manje vredna. Još u vrtiću se bogataškoj deci gleda kroz prste na nasilno ponašanje i uvek su”kriva” druga deca. Tuje osnovni koren vršačkog nasilja.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker