ŠTA TRAŽI NAPREDNJAK JANOŠEVIĆ U NS VLAHA? Reakcija “RIIS ISTOK” i “PSG” na izjave Eugena Tomaca

Analizirajući organizaciju i aktivnosti svih nacionalih saveta, nameće se zaključak da je najveći problem politički uticaj najbrojnije političke partije, SNS, jer su se na poslednjim izborima njeni članovi pozicionirali u većini nacionalnih saveta, sa ciljem da stave pod kontrolu nacionalne manjine i učine ih njihovim glasačkim telom. Tako je na čelo NS Vlaha, protivno Zakonu o NS, stao predsednik OO SNS Kučevo, Novica Janošević koji svojim aktivnostima dokazuje da je politika SNS prioritet, iznad interesa vlaške zajednice.

Logo

Povodom izjave g. Eugena Tomaca, rumunskog državljanina, člana Parlamentarne komisije za asocijaciju Evropska unija – Srbija, izrečene povodom njegove posete Kučevu i Žitkovici u Braničevskom upravnom okrugu, na mejl redakciju TPKNEWS stiglo je saopštenje za javnost PSG – RIIS ISTOK, koje prenosimo u celosti:

“U izjavi se navodi da će g. Tomaca lično „objasniti kolegama u Evropskom parlamentu u Briselu, ali i zvanično, Evropskoj komisiji, zašto bi se pregovorima u odnosu na Beograd trebalo mnogo ozbiljnije baviti pravima nacionalnih manjina.

Prilikom njegove posete Kučevu gde je otvorena kancelarija Nacionalnog saveta Rumunske nacionalne manjine i manifestaciji „Joc Romanesc“ koja se od 2007. g održava u Žitkovici uz učešće velikog broja folklornih ansambala iz Rumunije ali i domaćih društava, g. Eugen Tomaca zaključuje da naša država Srbija ne poštuje prava rumunske nacionalne manjine iako ga demantuju sami događaji u kojima je učestvovao. Pritom navodi da je razgovarao sa nastavnicima, preduzetnicima i drugim socijalnim kategorijama rumunske manjine što ukazuje da građani Srbije nemaju problem da se izjasne po nacionalnoj osnovi i u školama imaju mogućnost da slušaju nastavu na rumunskom. Što se tiče medija na rumunskom i verskih hramova, činjenica je da odavno postoje u Vojvodini (Banat) gde živi najveći broj Rumuna ali u Braničevskom upravnom okrugu je taj broj žitelja veoma mali, tačnije, poslednjih godina se pojavila neznatna tendencija povećanja odkako pojedinci i agencije okupljaju zainteresovane za izradu rumunskog pasoša pa je za to uslov da se izjasne kao pripadnici rumunske NM.

Republika Rumunija je kao članica EU još 2012. godine pritiscima i uslovljavanjima sprečila da Srbija postane država kandidat za EU, što je rezultiralo potpisivanjem bilateralnog protokola o zaštiti nacionalnih manjina, a taj dokument se po njegovim rečima, ne poštuje. Takva ocena dolazi od političara iz države u kojoj se Vlasi kao etnička zajednice ne mogu izjasniti po nacionalnosti već se deklarišu samo po državnosti, dakle Vlasi u Rumuniji su Rumuni iako druge nacionalnosti poput Nemaca, Mađara, Srba…imaju tu mogućnost.

Zbog svega navedenog RIIS ISTOK i Pokret Slobodnih Građana smatraju da g. Eugen Tomac nije dobro informisan o stanju Rumunske nacionalne manjine u Srbiji ili je obmanut, stoga smo saglasni sa njegovim predlogom da organizuje zvaničnu radnu posetu članova Evropskog parlamenta koja bi došla u Istočnu Srbiju i razgovarala sa pripadnicima 27 nacija koje složno žive na ovoj teritoriji. Takođe bi morao da se informiše da je dolina Timoka samo jedan deo Istočne Srbije a da Braničevski upravni okrug nije deo te teritorije kao i sa činjenicom da u Srbiji trenutno postoji 23 Nacionalnih Saveta nacionalnih manjina.

RIIS ISTOK i Pokret Slobodnih Građana se zalažu isključivo za poštovanje prava nacionalnih manjina, i oštro osuđujemo bujanje nacionalizma i pobuđivanje podela među stanovništvom. Do toga dovode zapaljive izjave i kontrola saveta nacionalnih manjina, koji, pod uticajem partija, gube svoju pravu svrhu, a to je predstavničko telo nacionalne manjine koja deluje u oblasti kulture, obrazovanja, informisanja i službene upotrebe jezika.

Analizirajući organizaciju i aktivnosti svih nacionalih saveta, nameće se zaključak da je najveći problem politički uticaj najbrojnije političke partije, SNS, jer su se na poslednjim izborima njeni članovi pozicionirali u većini nacionalnih saveta, sa ciljem da stave pod kontrolu nacionalne manjine i učine ih njihovim glasačkim telom. Tako je na čelo NS Vlaha, protivno Zakonu o NS, stao predsednik OO SNS Kučevo, Novica Janošević koji svojim aktivnostima dokazuje da je politika SNS prioritet, iznad interesa vlaške zajednice. Uostalom, na prošlim lokalnim i parlamentarnim Izborima je predvodio Izborni štab SNS protiv Vlaške stranke MOST iako je on predsednik NS Vlaha.

RIIS ISTOK i Pokret Slobodnih Građana su na stanovištu da bez obzira na nacionalnu pripadnost svi građani imaju podjednako pravo na kvalitetnije uslove života, da podele po bilo kom osnovu ne mogu doneti boljitak narodu i da zato treba udruženim snagama da radimo na oslobađanju od partijske zavisnosti koja jedino donosi korist partijski dobro pozicioniranim pojedincima, na štetu većine stanovništva. Izborimo se da nam opšte dobro bude cilj a protiv lopovluka i koristoljublja pojedinaca. U tom kontekstu je i svaka iskrena pomoć dobrodošla” navodi se u saopštenju PSG – RIIS ISTOK.

PROČITAJ I

16 Komentari

  1. Tačno je da se u Srbiji ne poštuju prava nacionalnih manjina. Srpska napredna stranka i Socijalistička partija Srbije su pretvorili savete u produženu ruku njihovih partija

  2. Apsurd je što Republika Srbija pokušava da ubedi Rumune da su Vlasi. Neka se svako izjašnjava kako želi. Bitno je da svi poštuju zakone države Srbije.

  3. Ovo saopštenje je trebalo da izda Vlaški nacionalni savet. Činjenica je da oni koji žele da budu Rumuni u istočnoj Srbiji nemaju škole, verske objekate i medije na njihovom jeziku. Baš iz tih razloga se forsira Vlaški nacionalni savet. Za one okorele Vlahe da ih podsetim da Rumunija nije priznala Kosovo, nikada nismo ratovali sa njima, srpska kraljica Marija je iz Rumunije i da su Srbiji najveći prijatelji upravo Rumuni.

  4. Janošević je anti predsednik nacionalnog saveta Vlaha. Sem što od države Srbije prima ogromnu platu, drugo ništa ne radi po pitanju Vlaha. Samo zbog njega više nisam Vlah, ili sam Srbin ili Rumun. Janošević je totalno promašena investicija u nacionalnom savetu zato mora pod hitno da podnese ostavku na tu funkciju.

  5. Vlasi nikada nisu bili Rumuni i svojatanje Vlaha od strane Rumuna je pokušaj da se ovaj deo Srbije otcepi i pripoji Rumuniji. Svi oni Vlasi koji su naprasno postali Rumuni su u stvari prodane duše zarad svojih malih interesa. Žalosno je što je poznavanje istorije tako loše. Moj otac0 je Vlah i probali su da ga ubedjuju da se izjasni kao Rumun što je on kategorički odbio uz obrazlomenje da njegovi preci nikada nisu bili Rumuni pa neće ni on. Ovi iz Žitkovice što dovlače Rununske popove i političare za to dobijaju dobre pare a imaju i Rumunske pasoše pa je jasno što teraju vodu na Rumunsku vodenicu. A narod ko narod..

    1. Nije mi jasno zašto neko odmah iskače kao npr Azra i sa oproštenje svira da neko odmah hoće otcepljenje. To niko nije ni spomenuo niti nekome to pada na pamet, već jednostavno hoćemo i mi da imamo prava kao ostale manjine npr kao Mađari. Zašto ne bi imali Rumunske pasoše? Ko zna koliko bi se građana odmah porumunilo samo da dobiju pasoše i da pobegnu na zapadu.

  6. Eugen Tomacje došao u Srbiji jer pripadnici nacionalnih manjina imaju pravo da slobodno zasnivaju i održavaju miroljubive odnose unutar Republike Srbije i van njenih granica s licima koja zakonito borave u drugim državama, posebno sa onima sa kojima imaju zajednički etnički, kulturni, jezički i verski identitet ili zajedničko kulturno nasleđe. Ne sporim pravo Vlaha da budu Vlasi ali podržavam i one Vlahe koji misle da su Rumuni. Ja sam Srpkinja koja ima u sebi Rumunske korene. U svojoj arhivi imam lični dokument svog pretka na kome piše nacionalnost Rumun. Isti taj predak je samo nekoliko godina kasnije promenom ličnog dokumenta postao Vlah jer su srpske vlasti tako želele. To je urađeno na nivou cele istočne Srbije. Za Vašu informaciju, Rumunija je prijateljska država Srbiji i nema pretenzija prema teritoriji Srbije.

  7. Gospodine Danijele ja ne sviram i sve što sam nap
    sala je tačno i Vi to jako dobro znate. Po čemu su Vlasi kao manjina u Srbiji ugroženi. Da li im je zabranjeno obrazovanje, pravo na rad, zdravstvenu zaštitu ili su možda zatvoreni u geto. Sve manjine u Srbiji su imale i imaju ista prava kao i Srbi. Vlasi nemaju svoje pismo pa kako ste zamislili da se školuju na svom jeziku. Rumunski jezik i Vlaški se razlikuju zar ne? I još nešto. Ima nas Vlaha što ne prodajemo veru za večeru. Bili smo Vlasi i ostaćemo. Što se tiče pasoša pa idemo mi u inostranstvu i sa ovim srpskim pasošem ne treba nam rumunski.

    1. Mi smo u svojoj porodici uvek govorili na svom jeziku da smo Rumuni i da govorimo rumunski jezik. To što su nas Srbi nazvali Vlasima je njihova stvar. Srbi na svom maternjem jeziku Nemce, Mađare, Šiptare i još neke druge narode ne nazivaju kao što se ti narodi međusobno nazivaju na svom jeziku. Problem je što se mnogi nestručni bave ovom problematikom. Za sve nejasnoće treba kontaktirati Srpsku akademiju nauka i videti da vi Azra ne govorite na stručno utemeljenim stavovima već na svom ličnom zapažanju

    2. Azra, jo vorbesk rumunešće a ne vlasešće i tu je kraj. Ja neću da određujemo kako će te se vi opredeliti a isto tako ne želim da i meni drugi to nameću a posebno Janošević. Puno pozdrava

    3. Vlaski jezik ne moze da postoji iz jednog jednostavnog razloga. Onako kako se govori u Branicevu, nema veze sa onim kako se govori i Negotinu. U Branicevu se govori isto kao u srpskom Banatu nor.

  8. Gospodine Danijele niti znam niti me interesuje ko je gospodin Janošević. Ako Vam nešto nasilno nameće pa oteraj te ga. Nisam član SNS zato i ne znam ko je to. A što se govora tiče niko Vama ne brani da govorite jezikom kojim želite. Čovek vredi onoliko koliko jezika zna.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker