OPOZICIJA I STUDENTI DALI ROK: Kreću blokade Beograda ako se ne srede birački spiskovi i ne ponište izbori na svim nivoima

Predstavnici koalicije “Srbija protiv nasilja” i brojni građani ove srede, treće veče zaredom, okupili su se ispred zgrade Republičke izborne komisije, gde su pretestvovali zbog izborne krađe i prekrajanja volje građana.

Screenshot

Opozicija je iznela novi zahtev, a to je poništavanje izbora na svim nivoima. Pored opozicije i studenti su odlučili da urade sve što je do njih da izborna volja građana Srbije bude ispoštovana, te su najavili da će od ponedeljka organizovati blokade ukoliko ne dođe do sređivanja biračkih spiskova. Novi protest zakazan je za četvrtak u 18 časova.

Opozicija i građani su treći dan zaredom protestvovali ispred Republičke izborne komisije zahtevajući poništavanje izbora na svim nivoima, jer je, kako navode, na izborima koji su nedavno završeni došlo do prekrajanja izborne volje građana Srbije.

U toku protesta studenti su izneli svoj plan. Naime, oni zahtevaju od Ministarstva uprave i lokalne samouprave sređivanje biračkih spiskova. Rok za ispunjenje ovog zahteva je ponedeljak. Ukoliko se ovaj zahtev ne ispuni, studenti će organizovati blokadu Beograda.

Marinika Tepić, koja od ponedeljka štrajkuje glađu zbog krađe izbora navela je da neće odustati. Kako navodi, ovo za nju nije borba za funkcije, već borba da mladi ne odlaze iz Srbije zbog politike.

Miroslav Aleksić, predsednik Narodnog pokreta Srbije, rekao je okupljenima da je zahtev koalicije “Srbija protiv nasilja” poništavanje izbora na svim nivoima. On je takođe, poručio međunarodnoj zajednici da, ako želi Srbiju kao uređeno društvo, da se sada oglasi ili zaćuti zauvek.

Kako je navedeno u četvrtak će doći do sastanka između koalicije “Srbija protiv nasilja” i koalciije NADA, a tema sastanka biće zahtev za ponavljanje izbora na svim nivoima.

Radomir Lazović rekao je da se građani nalaze u situaciji da moraju da brane izbornu volju, jer kako navodi, procena je da je aktuelni režim uspeo da namakne preko 40.000 glasova.

Marinika Tepić kazala je za N1 da RIK jeste nadležna da poništi izbore, za koje ova koalicija tvrdi da su pokradeni.

– Naš zahtev će ostati i RIK-u. Dimitrijević kao eksponent SNS-a pokušava da raznim manevrima i pravnim tumačenjima, zbuni građane. RIK jeste nadležan, i RIK, kao i GIK, i mi radimo na dva polja – rekla je Tepić.

Protest je počeo u ponedeljak kada su lideri opozicije odneli dokaze izborne krađe u Republičku izbornu komisiju. Nakon što su dokazi odneti, nosioci liste “Srbija protiv nasilja” Marinika Tepić i Miroslav Aleksić ostali su u zgradi RIK-a, nakon čega je Tepić počela štrajk glađu, koji će trajati dok se ne ispuni zahtev za poništavanjem izbora u Beogradu.

Marinika Tepić je u sredu u toku dana izjavila da se i dalje oseća stabilno, ali da je počela malaksalost, te je dodala da ne očekuje da je poseti Aleksandar Vučić, ističući da on stoji iza izbornog inženjeringa i svih neregularnosti koje su se dešavale.

(Tpknews.com/Mediji)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker