NEMAČKA ODOBRILA DVOJNO DRŽAVLJANSTVO: Evo kako će gastarbajteri moći da dobiju pasoš

Ministarka unutrašnjih poslova Nemačke Nensi Fezer je na konferenciji za medije rekla da će predloženi zakon pojednostaviti proces naturalizacije i omogućiti dvojno ili višestruko državljanstvo za imigrante.

Foto: Ilustracija/Profimedia

– Uvodimo moderan zakon o imigraciji koji bi bolje služio našoj modernoj i raznolikoj zemlji. Novi zakon o državljanstvu jedna je od najvažnijih reformi naše koalicione vlade. Veoma mi je drago što to sada implementiramo – rekla je ona.

Prema predloženom zakonu, imigranti će imati pravo na nemačko državljanstvo posle pet godina boravka u zemlji, umesto dosadašnjih osam godina.

Za strance koji su pokazali izuzetna akademska ili profesionalna postignuća, a dobro govore jezik, ovaj period će biti smanjen na tri godine.

Zakon će omogućiti imigrantima da imaju dvojno ili višestruko državljanstvo, što trenutno nije moguće za većinu njih.

Deca roditelja stranaca rođena u Nemačkoj moći će da steknu nemačko državljanstvo ako barem jedan roditelj legalno živi u zemlji najmanje pet godina. Ova deca će moći i da zadrže državljanstvo svojih roditelja.

Trenutno više od 12 miliona ljudi u Nemačkoj, oko 14 odsto ukupne populacije, nema nemačko državljanstvo. Prema zvaničnim podacima, njih oko 5,3 miliona živi u zemlji najmanje 10 godina.

(Tpknews.com/Mediji)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker