NE IDI DALJE – GAĐA SE: Vojni poligon Peskovi kod Velikog Gradišta, rizičan za civile!

Ni posle eksplozije koja se desila u aprilu 2007. godine, u kojoj je dečak Nenad Jovanović (12) ostao bez obe noge, ovaj vojni poligon nije još uvek ograđen žicom.

Foto: Ministarstvo odbrane

Na vojnom poligonu “Peskovi” kod Velikog Gradišta, kod rejona sela Kusiće, jedinice Vojske Srbije izvodiće gađanje iz pešadijskog naoružanja na samostalnom automatizovanom strelištu.

Gađanje će se izvoditi na prostoru SAS “Peskovi“ rejon sela Kusiće koji zahvata objekte: Kolarnica – Koševi – Ornice – Donji peskovi – Sadnice -Topolje dana 04, 05, 06, 12, 13, 18, 19, 20, 24, 25, 26, 27. i 31. jula 2017. godine.

Tim povodom, građanima je izdato samo javno upozorenje o zabrani kretanja, zadržavanja i boravak ljudi, stoke, motornih vozila i stočnih zaprega u označenom prostoru u navedenim danima.

Građani se obaveštavaju i da će poligonsko-vežbovni prostor biti obeležen crvenim barjačićima i tablicama sa natpisom “NE IDI DALJE – GAĐA SE“ i obezbeđen stražarima.

Poligon “Peskovi” u ataru sela Kusiće kod Velikog Gradišta, skoro svakodnevno koriste vojne jedinice iz Požarevca, Beograda, Pančeva i Novog Sada, za vežbe gađanja pešadijskim naoružanjem.

Međutim, i pored svakodnevnog korišćenja poligona “Peskovi” on još uvek nije ograđen i fizički nedostupan civilima, zbog čega postoji stalna opasnost od njihovog povređivanja ili pogibije, naročito dece, jer ona nisu svesna opasnosti koju ovakav prostor predstavlja.

Na ovom poligonu do sada nije bilo stradanja vojnika, ali je došlo do teškog povređivanja civila. U aprilu 2007. godine, na ovoj lokaciji došlo je do tragedije, kada se, nakon odlaska vojnika, desila eksplozija u kojoj je obe noge izgubio dečak Nenad Jovanović, tada star samo 12 godina.

On je na ovom mestu, zajedno sa drugovima, skupljao metalne predmete, jer se njihove porodice godinama bave sakupljanjem i prodajom sekundarnih sirovina.

Međutim, Vojska se u ovom slučaju ogradila od odgovornosti, i svu krivicu prebacila na dečaka.

“On je sam izazvao eksploziju, tako što je pronašao neaktivirani ostatak upaljača detonatora od ručnog raketnog bacača “zolja” ili “osa”, koji u sebi sadrži 12 grama eksploziva “pentrit” velike razorne moći. Pošto ga je ubacio u plastični kanister sa ostalim prikupljenim metalnim predmetima, to je najverovatnije izazvalo samoaktiviranje detonatora i eksploziju”, navedeno je u saopštenju Vojske Srbije.

Roditelji dečaka bili su ogorčeni zbog ove tragedije, jer je poligon “Peskovi” deci lako dostupan.

– Iako je moj sin povređen na vojnom poligonu, niko od predstavnika vojske nije došao da se raspita kako se on oseća i da nam ponudi bar neku pomoć – rekla je tada majka povređenog dečaka Ruža Jovanović.

U požarevačkom garnizonu, kome “Peskovi” pripadaju, tada je rečeno da se posle svakog gađanja, kojih ima skoro svakog dana, osim nedeljom i praznicima, sprovodi detaljno čišćenje terena.

Sve što Vojska uradi za vreme gađanja, jeste postavljanje upozorenja da se ne prilazi i da se ne diraju neeksplodirana sredstva, već da se obeleže i obavesti vojna komanda.

TPKNEWS/M.L.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker