NASTAVLJA SE AKCIJA: U nedelju besplatni pregledi i u domovima zdravlja

Akcija besplatnih pregleda u zdravstvenim ustanovama koju je pokrenulo Ministarstvo zdravlja biće nastavljena u nedelju, 15. okobra, od 8 do 16 sati.

Za razliku od prve, kada su 17. septembra, besplatni pregledi organizovani u kliničkim centrima i 58 opštih bolnica u Srbiji, ovoga puta uključiće se i domovi zdravlja, a radiće se ginekološki pregledi, ultrazvuk abdomena i PSA, odnosno specifični antigen prostate koji otkriva tumorske promene.

Od 8 do 16 sati u zdravstvene ustanove na ginekološki pregled, ultrazvuk abdomena i test tumora prostate, mogu da dođu svi zainteresovani, pa i građani koji iz nekog razloga nemaju zdravstvenu ispravu.

Kako je u ponedeljak u Ministarstvu zdravlja rečeno da još nemaju spisak svih ustanova koje će ovoga puta biti uključene u akciju besplatnih pregleda i imati mogućnosti da rade sva tri predviđena pregleda.

Na sastanku koji je u ponedeljak povodom novog kruga besplatnih pregleda održan u Ministarstvu zdravlja, prema našim saznanjima, dogovoreno je da se još jednom razmotre kapaciteti zdravstvenih ustanova i do srede ujutru napravi spisak gde će se i koje vrste pregleda u nedelju raditi.

– U svakom gradu, kad je reč o manjim centrima, radiće se sva tri pregleda, a tačne lokacije gde će se i koji pregledi raditi imaćemo u sredu – rečeno nam je u Ministarstvu.

U prvoj akciji, na “programu” su bili provera nivoa šećera u krvi, EKG i merenje krvnog pritiska, i ona je pokazala da su ovakvi pregledi zaista neophodni.

– Više od 6.000 građana iskoristilo je mogućnost da proveri svoje zdravlje bez čekanja i zakazivanja – kažu u resornom ministarstvu.

Direktori nekih zdravstvenih ustanova koje su učestvovale u prvom krugu besplatnih pregleda u ponedeljak su na sastanak u Ministarstvu zdravlja između ostalog došli i sa pitanjem šta da rade sa testovima koji su im preostali iz prošlog kruga pregleda. Dogovoreno je da se tamo gde je ostalo testova za kontrolu šećera u krvi ta vrsta dijagnostike ponudi i pacijentima koji u nedelju dođu na preglede.

– Ustanovama je, takođe, dato uputstvo da se u okviru ginekoloških pregleda u nedelju, tamo gde za to postoje mogućnosti, pacijentkinjama za koje se proceni da je to neophodno radi i papa-test, koji podrazumeva uzimanje brisa za analizu ćelija grlića meterice – saznajemo u Ministarstvu zdravlja.

PREVENCIJA NEZARAZNIH BOLESTI

Osnovna ideja besplatnih pregleda koji će se organizovati jednom mesečno, tačnije svake treće nedelje u mesecu, jesu prevencija i rano otkrivanje hroničnih nezaraznih bolesti. Takve preglede građani, zapravo, mogu da urade i inače, ali mnogi ne žele da čekaju kod lekara.

TPKNEWS

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker