SKRIVENA ISTORIJA MANASTIRA TUMANE: Bio je tajno miniran i srušen, a slika stara 100 godina otkriva neverovatnu istinu! (FOTO)

Manastir Tumane, poznat i kao Đerdapski Ostrog, ima dugu istoriju koja seže preko 630 godina. Stara fotografija svedoči o njegovom izgledu nakon obnove 1924. godine, kada je tajno miniran i srušen do temelja.

Manastir Tumane

Prema predanju, osnivanje manastira Tumane povezuje se sa Milošem Obilićem, slavnim junakom sa Kosova.

Legenda kaže da je Miloš Obilić slučajno ranio pustinjaka Zosima Sinajita tokom lova. Pustinjak je umro od zadobijenih povreda, a kako bi okajao svoj greh, Miloš je sagradio ovaj manastir i položio Zosimove mošti u njega.

Iako tačna godina izgradnje manastira nije poznata, prvi put se pominje u spisima 1572/73. godine.

Prvobitno je bio ženski manastir sve do 2014. kada ga je preuzeo muški red. U unutrašnjosti crkve nalazi se kivot sa moštima Svetog Zosima Sinajita, a deo moštiju Svetog Nektarija donet je 2017. godine.

Sveti Nektarije, episkop pentapoljski, živeo je krajem 19. i početkom 20. veka i bio je poznat po svojoj svetosti.

Danas se u manastiru Tumane služi dan Svetog Nektarija i vrši jeleosvećenje, sveta tajna koja se sastoji od molitava sveštenika i pomazivanja bolesnika osvećenim uljem radi isceljenja duše i tela.

Manastir Tumane je pretrpeo mnoge napade i razaranja tokom Prvog i Drugog srpskog ustanka, a obnovljen je u vreme kneza Miloša Obrenovića.

Miniran je 1910. godine i ponovo obnovljen 1924. godine, da bi potpuno obnovljen bio 1993. godine.

Mnoge priče o isceljenjima povezane su sa ovim manastirom, pa veliki broj vernika dolazi da se moli za svoje zdravlje i blagostanje, donoseći sa sobom delove odeće koje prislanjaju na mošti radi blagoslova.

PROČITAJ I

2 Komentari

  1. Ako se uporedi ovaj tekst i tekstovi koje ste pisali o manastiru Tumane pre godinu-dve, razlika je ogromna. Nekada ste pisali veoma kritički o monasima iz Tumana, a sada pišete sve u superlativu. Kao redovnog čitaoca Tpknews, interesuje me šta se to promenilo. Da li ste podmićeni, zastrašeni ili je u pitanju nešto treće?

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker