NAPUNITE REZERVOARE: Mediji tvrde da Austriji preti nestašica dizela?!

Austriji preti nestašica dizela, tvrdi bečki dnevnik “Prese”. List ukazuje da se situacija oko naftnih derivata stabilizovala na visokom nivou, nakon dužeg vremena stalnog rasta.

Sada dizel u Austriji po litri košta oko 2,10 evra, a benzina više od 2,20 evra.

Dok brojni vozači sebi postavljaju pitanje da li imaju dovoljno novca za pun rezervoar, drugi se suočavaju sa problemom da li postoji gorivo koje koriste.

“Prese” navodi da postoji izveštaj koji ukazuje da su, nakon što su prve benzinske pumpe bile prinuđene da racionalizuju prodaju goriva, i pošto je Austrija morala da pusti u prodaju rezerve goriva, sada preti nestašica dizela.

Sve je češća pojava, tvrdi list, da se na pumpama u Austriji ne može naći dizel, a to bi se, dodaje, moglo pogoršati.

Razlozi za to stanje su činjenica da Austrija uvozi masovno dizel i da ima samo malu proizvodnju, a najveći problem je što, zbog incidenta tokom remonta, rafinerija Švehat nije mogla da ponovo započne proizvodnju, već će to moći tek na jesen.

Rafinerija u Švehatu već tri meseca gotovo ništa ne proizvodi, pa je vlada donela odluku da pusti u promet deo državnih rezervi goriva.

Naime, rafinerija OMV trenutno radi samo sa jednom petinom svojih kapaciteta. Da bi se problem rešio država će, tvrdi “Prese”, morati još jednom da pusti u promet deo rezervi.

Naime, početkom juna vlada je donela odluku da pusti u prodaju 112.000 tona dizela i 56.000 tona benzina iz državnih rezervi kako bi sprečila moguća nestašica.

(Tpknews.com/Tanjug)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker