OPET NAS ZAJ*BA VUČIĆ: 60 evra za gospodina i gospođu, taman za promenu dokumenata

Najavljene izmene Zakona o ličnoj karti unele su konfuziju među ljude, posebno one koji su prijavljeni na jednoj adresi, a žive na drugoj. Tu je novina o uvođenju nove stavke – adrese prijavljenog prebivališta na obrazac lične karte, što znači da će ova adresa biti vidljiva i na “plastici” isprave sa čipom, što do sada nije bio slučaj.

Foto: Tanjug/Shutterstock

Posledica ove zakonske odluke, koju će poslanici uskoro usvojiti, jeste da, kako su naveli iz MUP-a, građani neće smeti da koriste ličnu kartu ako se promene njihovi lični podaci, uključujući i adresu. Oni koji su do sada živeli na fiktivnoj adresi tako će biti primorani da prijave pravu adresu prebivališta kako bi izbegli probleme, za šta će morati da plate taksu od 340 dinara.

Promena adrese, međutim, povlači za sobom i obavezu promene pasoša i saobraćajne dozvole, na kojima je ista takođe navedena, a izrada oba ova dokumenta građane će koštati dodatnih 4.260 dinara. Muškarci će imati i dodatnu obavezu, a to je da promene adresu u vojnom odseku.

Objašnjavajući šta će sve za građane podrazumevati najavljene izmena Zakona o ličnoj karti, advokat Nebojša Perović istakao je da će prijavljeni podatak o prebivalištu koji se do sada nalazio na čipu lične karte sada će biti vidljiv i na kartici, te će tako i biti vidljiv bez korišćenja čipa.

“Što se tiče unosa sertifikata za elektronski potpis u isprave sa čipom, ranije je zakon predviđao da će to biti na zahtev imaoca lične karte, a sada će lična karta biti kvalifikativno sredstvo elektronskog potpisa. To znači da će za pet godina svi građani putem digitalizacije komunicirati s državnom upravom. Ova izmena svakako ima svojih prednosti, ali i mana što se tiče zaštite podataka, i to može biti mač sa dve oštrice”, smatra Perović.

Kada je reč o zakonskoj novini u pogledu zabrane korišćenja lične karte kao isprave za prelaz granice koja se može preći bez pasoša, Perović navodi da se to mahom odnosi na osobe protiv kojih se vodi krivični postupak.

“Oni mogu imati mere zabrane prelaska granice uz ličnu kartu, što se odnosi na granicu s Bosnom i Crnom Gorom. MUP donosi rešenje na svakih šest meseci, a po ovim novim predloženim izmenama to rešenje više neće važiti šest meseci, već sve do okončanja procesa”, zaključio je Perović.

Zahtev za promenu prebivališta je 320 dinara, za izdavanje lične karte 1.155 dinara, a pasoša 3.600 dinara i izdavanje saobraćajne dozvole 660 dinara.

(Tpknews.com/Mondo)

Jedan komentar

  1. Penzionerima uzima po 5000 dinara za produženje vozačke dozvole, zbog dijabetesa lekari neće da ti da preko 3 godine još ako imaš još koju bolest ne više od 1 godine, tako svake godine po 5000 za vozačku plus 4500 tehnički, plus registracija oko 20.000 pa navalite penzioneri i glasajte ga da vam dušu izvadi.
    Ionako pojedini kažu da njega više vole no svoju decu ili unučad. Morbidno ali istinito.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker