TOTALNI HAOS U AUSTRIJI: Vlada sazvala hitnu sednicu Nacionalnog saveta bezbednosti zbog smanjenja rezervi gasa

Austrijski kancelar Karl Nehamer sazvao je za večeras sednicu Nacionalnog saveta bezbednosti zbog smanjenja gasa koji se prosleđuje u skladišta za rezerve.

Karl Nehamer/Copyright Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko

Proteklih dana vidno je opala količina gasa koja se prosleđuje u skladištu za planiranu rezervu za zimu, a mediji očekuju da će vlada proglasiti drugi nivo upozorenja.

Od maja je u Austriji na snazi prvi nivo upozorenja plana za vanredne situacije nakon što je Rusija smanjila svoje isporuke. U tom planu je predviđeno da se do zime dostigne popunjenost skladišta gasa do 80 odsto.

Ukoliko taj cilj bude ugrožen, biće preduzete odgovarajuće mere. Velika preduzeća moraće da dnevno prijavljuju tačnu potrošnju gasa regulartoru “E-kontrolu”.

Tek od trećeg nivoa upozorenja država aktivno može da ograniči potrošnju. Prema OMV, smanjenje isporuke gasa iz Rusije trenutno je oko 40 odsto.

Uzrok smanjenje isporučenog gasa skladištima je povećan izvoz gasa iz Austrije u Italiju, pokazale su prve analize.

Ministarka energetike Leonore Gevesler najavila je da će njeno ministarstvo uputiti na razmatranje uredbu kojom će naložiti velikim potrošačima prelazak sa gasa na druge energente.

Austrijska vlada apelovala je na građane da se pripreme za iduću grejnu sezonu i pomognu u štednji struje i gasa. U to, kaže, spadaju održavanje gasnih kotlova, ispuštanje vazduha iz grejnih tela, kao i provera zaptivanja protora.

– Dobro održavani gasni kotlovi, grejna tela bez vauduha mogu uštedeti do 50 odsto energije – navela je ona.

Gevesler je, na konferenciji za štampu, kazala da je situacija u vezi snabdevanja gasom i dalje nesigurna. Istovremeno je ukazala da predstoji sledeći kritični događaj, a to je najavljen remont 11. jula gasovoda Severni tok.

(Tpknews.com/Agencije)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker