KORONA PONOVO HARA EVROPOM: U jeku letnje sezone virus nastavlja da mutira i ubija

Evropske zemlje beleže značajan porast slučajeva kovida-19 podstaknut visokoinfektivnim podvarijantama omikrona, što izaziva strah od novog globalnog talasa bolesti kako imunitet opada, i to baš u trenutku početka letnje sezone i putovanja.

Ilustracija

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) upozorio je prošle nedelje da “rast varijanti BA.4 i BA.5 sugeriše da će one postati dominante” u celoj Evropskoj uniji i verovatno rezultirati porastom novih slučajeva.

Porast infekcija zabeležen je u više zemalja uključujući Grčku, Italiju, Španiju, Francusku, Austriju, Portugal, Nemačku i Švajcarsku, podaci su projekta OWID, odnosno Univerziteta Oksford koji prati pandemiju.

Nove studije su pokazale da omikron podvarijante BA.4 i BA.5 imaju prednost u rastu obolelih u poređenju sa ranijim varijantama i čini se da su dobre u izbegavanju imunološkog sistema. Drugim rečima, ni prethodne infekcije ni vakcine ne pružaju posebno jaku zaštitu od podvarijanti, zbog čega one postaju dominantni sojevi. Iako se čini da nove podvarijante ne dovode do teških kliničkih slika, povećanje slučajeva bi moglo dovesti do porasta broja hospitalizacija i smrti, saopštio je ECDC.

Potencijalni uticaj podvarijanti najočigledniji je u Grčkoj gde je podstakao značajan porast infekcija kovida-19. U petak je u zemlji zabeleženo 15.806 novih slučajeva infekcija od čega je veliki broj na turističkim destinacijama.

Kako prenosi grčka Nacionalna organizacija za javno zdravlje, od ovog broja 3.127 su ponovne infekcije. U petak je takođe preminulo 14 pacijenata, dok se 95 nalazilo na respiratoru.

Osim Atine, najviše slučajeva zabeležno je u Solunu – 1.335. Što se tiče popularnih turističkih destinacija, u Hanji na Kritu je bilo čak 408 zaraženih, u Iraklionu 771, a na Halkidikiju 106. Na Eviji je zabeleženo čak 286 novih slučajeva, Zakintosu 90, a na Tasosu samo devet. Na Krfu su otkrivena 362 nova slučaja, na Kefaloniji 63, Lefkadi 31, Rodosu 265 i Sporadima (Skijatos i Skopelos) 16.

U prilog tome svedoči i istraživanje Grupe za epidemiologiju otpadnih voda Nacionalne orgnaizacije za javno zdravlje koja je ustanovila da je povećan i trend koncentracije virusa u otpadnim vodama u Solunu, što je posebno zabrinulo grčke stručnjake.

Što se tiče samih mera u Grčkoj, one su “zamrznute” do 1. septembra, odnosno za vreme trajanja turističke sezone. Ukinuta je obaveza sertifikata ili negativnog testa pri prelasku granice, a sertifikat više neće biti potreban ni za boravak u ugostiteljskim i maloprodajnim objektima. Pored toga, ni nošenje maske više nije obavezno osim u zdravstvenim ustanovama i domovima za stare.

KAKO JE NA DRUGIM DESTINACIJAMA?

U Crnoj Gori je broj zaraženih u poslednje dve nedelje porastao za oko 130 odsto, a po broju aktivnih slučajeva trenutno prednjačke primorske opštine, što je razumljivo imajući u vidu letnju turističku sezonu.

Prema broju aktivnih slučajeva u odnosu na broj registrovanih stanovnika, najsloženija epidemijska situacija je u Budvi, zatim u Kotoru, pa Tivtu. Sledi Bar, sa 172 zaraženih, pa Podgorica. U glavnom gradu aktivno je 556 slučajeva kovida-19, što je gotovo polovina svih obolelih trenutno u državi, dok je jedina opština bez inficiranih Gusinje.

Prema merama koje su već mesecima na snazi, ne postoje ograničenja u vidu kovid potvrda za ulazak u zemlju, nošenje zaštitnih maski obavezno je samo u zdravstvenim ustanovama, kolektivnom smeštaju i javnom prevozu.

I u Turskoj se beleži umeren porast od 50 odsto u broju novih slučajeva koji se prošle nedelje kretao u proseku 7.500. Turska je inače prešla na objavljivanje sedmičnih podataka o slučajevima i ublažila ograničenja uključujući uslove za ulazak u zemlju i obavezno nošenje maski.

Hrvatska takođe beleži umereni porast obolelih, a epidemiolog Hrvatskog zavoda za javno zdravlje Iva Pem Novosel kaže da je još prerano govoriti o početku novog talasa. Ona je pak, najavila i mogućnost ponovnog obaveznog nošenja maski u javnom prevozu ako brojke nastave da rastu, prenosi Index.

U Hrvatskoj je u petak registrovano 1.047 novih sluajeva, a najviše zaraženih je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, Zadarskoj, Primorsko-goranskoj i gradu Zagrebu.

KAKO BI NOVI TALAS MOGAO DA UTIČE NA PUTOVANJA?

Antoan Flau, direktor Instituta za javno zdravlje Univerziteta u Ženevi u razgovoru za “France24” kaže da naučna literatura jasno pokazuje da putovanja i kretanje stanovništva povećavaju širenje virusa, posebno visokozaraznih kao što je SARS-CoV-2.

– Pre omikrona, zemlje koje su usvojile stroge granične kontrole i politiku suzbijanja u vezi sa cirkulacijom virusa, bile su priično uspešne u ograničavanju širenja virusa na svoje teritorije. Međutim, sa izuzetkom Kine, većina zemalja je sada ukinula takve mere, što je verovatno dovelo do veće brzine i intenziteta kovid talasa na globalnom nivou. Što se tiče vakcina, one pokazuju slabu efikasnost u usporavanju prenosa virusa, ali uspešno smanjuju teret kovida-19 u smislu hospitalizacija i smrti – rekao je Flau.

On kaže da se jasno vide rani znaci novog talasa pandemije u Zapadnoj Evropi koji je, čini se uglavnom vođen BA.5 i BA.4 varijantom, koja je već dominantna u Južnoj Africi i Portugalu.

“Visoka mobilnost koja se očekuje u predstojećoj letnjoj sezoni neće pomoći u usporavanju cirkulacija ovih virusnih sojeva širom kontinenta”

Ističe i da je većina demokratija odustala od strogih ograničenja, birajući liberalnije pristupe koji omogućavaju ljudima da se zaštite kada osete potrebu.

– Bilo bi teško ponovo sprovesti ove prošle mere bez ubedljivih argumenata. Naravno, ako se pojavi visoko prenosiva i virulentna vrsta, onda neće biti toliko debate o nalaganju strogih mera. Ali, s postojećim sojevima koji kruže, vlade ne vide razloge da nastave sa primenom većine prethodnih mera, čak iako su se pokazale korisnim u nedavnoj prošlosti. Obavezne maske u javnom prevozu i staračkim domovima verovatno će se lakše sprovoditi nego šire mere – dodaje.

UPOZORENJE SZO ZA EVROPU

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da očekuje “visok nivo” slučajeva kovida-19 u Evropi ovog leta i pozvala svoje članice da pažljivo prate situaciju jer su se infekcije utrostručile u poslednjih mesec dana.

– Pošto su zemlje širom Evrope bile socijalno distancirane, virus će ovog leta cirkulisati na visokim nivoima”, rekao je direktor SZO za Evropu Hans Kluge.

“Virus neće nestati samo zato što su zemlje prestale da ga prate. Nastavlja da zaražava, nastavlja da mutira i ubija – rekao je on u pisanoj izjavi za AFP.

Broj slučajeva kovida-19 u 50 zemalja zone SZO u Evopi prethodne nedelje se približio 500.000 dnevno dok je krajem maja iznosio 150.000, pokazuju podaci koje je prikupila Agencija. Broj umrlih koji je zimi dostizao četiri-pet hiljada dnevno, i dalje je nizak, oko 500, otprilike na istom nivou kao u leto 2020.

– Nadamo se da će nam značajni programi vakcinacije koje sprovodi većina zemalja članica, kao i prethodne infekcije, omogućiti da izbegnemo najgore posledice, kakve smo primetili na početku pandemije. U međuvremenu, naše preporuke ostaju na snazi – rekli su iz SZO.

SZO je takođe pozvala Evropljane da ostanu u izolaciji ako imaju respiratorne probleme, prime buster doze i nose maske na mestima sa puno ljudi.

(Tpknews.com/euronews)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker