NAKON 3 GODINE OD HAPŠENJA: Evo ko je sve kako i koliko maznuo love oko izgradnje javne garaže u Požarevcu (PRVI DEO)

Tri godine je prošlo od hapšenja zbog lopovluka oko javne garaže u Požarevcu, istraga čiji se epilog čeka je još uvek u toku, a garaža I dalje nerentabilna!

Foto: M.V./Privatna arhiva

Pre tačno tri godine Kraljevačka policija uhapsila je Zdravkovića (62) i Stankovića (49) zaposlene u Gradskoj upravi u Požarevcu i Nakova (68) radnika JP “Parking servis”, zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj. Sumnja se da su 26. decembra 2018. godine, kao članovi nadzornog organa Gradske uprave grada Požarevca, lažno predstavili da je privredno društvo “Metalpres project” izvršilo sve neophodne radove za postavljanje montažne parking garaže. Time su omogućili tom privrednom društvu da ošteti grad Požarevac za 6.890.250 dinara.

Da napomeno o kolikoj velikoj krađi se radi, jer prve procene cene izgradnje garaže iz 2015 godine su bile 15 miliona dinara, kada su se investicije 2018 godine dohvatili tadašnji načelnik Aleksandar Simonović I direktorka JP “Parking Servis” Požarevac Marija Papović cena za nabavku je uvećana na 47 miliona.

Nabavka za Izgradnju garaže je raspisana 28.09.2018. godine, ali je obustavljen postupak jer jedini ponuđač iz Kraljeva nije ispunio uslove, ali na kraju njemu je ipak dodeljen posao ispravkom nabavke da bi se uklopio. Izgradnju garaže je od početka pratio maler, verovatno zbog alavosti aktera cele akcije, pa se kasnilo sa radovima, raskidan je ugovor, išlo se na sud I drugi put dodeljivan istom izvođaču firmi “Metalpres project” vlasništvo oca i sina, Radiše i Saše Slavkovića iz Kraljeva.

Ovaj školski primer zloupotrebe položaja I nameštanja nabavke radi ličnog bogaćenja preko nameštanja I krađe državnih para se odvijao u nekoliko koraka.

Prvo su na nagovor I insistiranje tadašnjeg načelnika uprave Simonovića i direktorke parkinga Papovićke nadzor potpisao isplatu prve tranše para pre završetka tekuće godine iako radovi nisu završeni, jer im je trebalo novca za Novogodišnji doček u prestižnom zimskom centru na Kopaoniku. Sumnja se da su možda Stanković i Zdravković bili dovedeni u zabludu za potpisivanje završenih radova dok je Nakov znao o čemu se radi, ali je ćutao i za ćutanje mu je direktorka Papovićka preko JP Parkinga platila odlazak u Amsterdam sa svim pratećim inostranim dnevnicama. Posle čega se povukao sa mesta nadzora na izgradnji garaže, ali je našao treće lice koje je radilo betonske stope na kojima stoji garaža u vrednosti preko 300.000 dinara i deo asfaltiranja koje je trebalo da uradi “Metalpres project”, a to je plaćeno iz dela gradskog budžeta pod nazivom “Zimsko održavanje” I koje grad koristi za održavanje puteva u zimskom periodu, a ne za postavljanje betonskih stopa, što je sve besplatno bez angažovanja overio novo angažovani nadzor Željko iz Novog Sada koji nije ni dolazio.

Da podsetimo da je Zakon o javnim nabavkama jasan, gde kaže da je uvođenje trećeg lica u radove na projektu koji je prošao Javnu nabavku ZABRANJENO i Krivično je delo, gde su svi ti radovi obuhvaćeni projektom.

Takođe se sumnja da je izvršena krađa preko izrade kućice za radnike parking servisa koja je plaćena sa posebne pozicije Gradske uprave oko 480.000 dinara što je takođe radilo treće lice mimo javne nabavke. Ispada da su određeni radovi dva puta plaćeni, što za još par miliona uvećava investiciju, a kome je otišao novac za nesto što je duplo naplaćeno ne treba da pogađamo.

Nakon hapšenja nadzora i praćenja daljeg dešavanja od strane policije tadašnji načelnik gradske Uprave Simonović je smislio sa Radišom Slavkovićem koji se uplašio da mu ne uhapse sina da dalje isplate novca od garaže idu preko novoangažovanog nadzora iz Novog Sada, što ispada da su od početne cene do kraja zavšetka garaže oštetili budžet u samo jednoj kombinaciji za preko 15 miliona dinara.

Poslednja novčana transakcija je izvršena 13.07.2021. kada je Nadzor Željko iz Novog Sada doneo pare za poslednju isplatu u visini od 1.800.000 direktorki parkinga Mariji Papović gde joj je novac dao u Kastru gde su doručkovali. Nakon čega je direktorka odnela poslednju ratu za kupovinu luksuznog stana u Njegoševoj ulici.

Nastaviće se…

(Tpknews.com/M.P.)

PROČITAJ I

2 Komentari

  1. U tom Pozarevcu sve kriminalci i na kraju veze na Zapad i traje Azil kao sto je uradio i nekadašnji direktor Toplifikacije gosp. Repedzic. Uzas gde je tu zakon

  2. Boze, pa kad ovakav balavac kao Simeonovic ovoliko krade, posle par godina u politici, sta rade oni sposobniji i stariji.
    E Srbijo, zemljo bezakonja.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker