Masovno trovanje ptica grabljivica i šakala u Osipaonici kod Smedereva (FOTO)

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije upozorilo je na namerno masovno trovanje ptica grabljivica i šakala nadomak sela Osipaonice kod Smedereva.

Foto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

Iz društva navode da je šteta naneta Srbiji trovanjem strogo zaštićene i zaštićene divlje vrste oko 2,2 miliona dinara.

Društvo navodi da se taj slučaj svrstava u najgore zabeležene u Srbiji u poslednjih 20 godina, i da je prijavljen nadležnoj inspekciji za zaštitu životne sredine. Inspekcija će po službenoj dužnosti obavestiti policiju i tužilaštvo.

Ukupno je stradalo 14 mišara, a kazna za ubijanje jednog primerka iznosi 160.000 dinara.

Foto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

U saopštenju se navodi da su u subotu 18. februara, na plodnim poljima nadomak sela Osipaonice, na manje od 500 metara od prvih kuća nađena tela ukupno 12 mišara (Buteo buteo), strogo zaštićenih ptica grabljivica, i tela četiri šakala (Canis aureus), dva psa i jedne čavke (Corvus monedula).

Nekoliko dana ranije, Slaviša Šošić, stanovnik tog mesta, nadležnom inspektoru za zaštitu životne sredine prijavio je da je našao dva mrtva mišara, koja su odneta na analizu u veterinarski institut.

“Pretragom terena, ustanovili smo da je u pitanju masovno trovanje”, kaže Marko Šćiban iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i dodaje da su mrtve ptice i sisari ležali na svega nekoliko metara od dve ovčje lešine koje su sadržale otrovni “furadan”, koji je izvor trovanja i ove, kako navodi, nezapamćene ekološke katastrofe.

Foto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

Milan Ružić iz Društva kaže da je potrebno hitno neškodljivo uklanjanje zatrovanih lešina ovaca kako bi se sprečila dalja ekološka katastrofa.

“Uvereni smo da je neko od meštana koristio zabranjeni preparat ‘furadan’ kako bi otrovao šakale koji su se nastanili u blizini sela. Sumnjamo na namerno trovanje, jer su sa ovaca skinute ušne markice kako bi se sakrili tragovi o poreklu životinja”, rekao je Ružić.

Mišari i šakali tokom cele godine pretežno se hrane glodarima kao što su voluharice, miševi i pacovi, koji se ubrajaju u glavne neprijatelje poljoprivrede, a jedu i ostatke uginulih i mrtvih životinja i time sprečavaju širenje zaraza u prirodi.

Foto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

Aktivna toksična supstanca u “furadanu” je karbofuran, proizveden u vojnim laboratorijama kao nervni bojni otrov, a izaziva brzu smrt.

Zbog izuzetne toksičnosti, to sredstvo je zabranjeno u EU, Kanadi i SAD, a i u Srbiji, od maja 2014. godine.

Udruženje navodi da je “furadan” odgovoran za stradanje najmanje 40 jedinki orla belorepana u Vojvodini od 2008. godine.

TPKNEWS/Tanjug

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker