SMOTRA SRPSKOG FOLKLORA: Kola u Montekiju zadivila i Italijane (VIDEO)

U prelepom ambijentu teatra San Pjetro u Montekiju Mađore i pred prepunim gledalištem održana je 3. smotra srpskog folklora u Italiji.

Foto: Hadžić photografy

Pokrovitelj ove, sada već tradicionalne manifestacije je Savez Srba u Italiji, a domaćin Kulturno udruženje Srba Duga.

– Ukupno je učestvovalo sedam ansambala: Kruna iz Skija, Homolje iz Kreaca, “Vuk Karadžić” iz Trsta, “Sveti Sava” iz Valdanja, Jelek iz Arzinjana, Sloga iz Vićence i Basana del Grapa i domaćini Duga iz Montekija, izvodeći narodne igre iz Homolja, Leskovca, Šumadije, Dimitrovgrada, Gnjilana i Crne Trave – kaže Jelena Glišić, sekretar Saveza Srba u Italiji.

Otvarajući ovu važnu manifestaciju, sveštenik parohije Sveti Luka iz Vićence, Dalibor Đukić istakao je da su najzaslužniji za uspeh ovakvih manifestacija mladi folkloraši, jer su svoje slobodno vreme i energiju usmerili na prave tokove – u očuvanje srpskog kulturnog nasleđa. Poseban aplauz dobili su i predstavnici italijanskih lokalnih vlasti i organizacija: predstavnica opštine Vićenca, Lorela Bakarin, članovi organizacije za solidarnost Pjano infinito iz Montekija i don Paolo Fakin, paroh Crkve Svetog Petra iz Montekija.

Lorela Bakarin je istakla da je srpska zajednica “najbolje integrisana nacija u ovom kraju”.

– Srpska zajednica je primer svima kako se čuva svoj nacionalni identitet i promoviše kultura svoje zemlje na prelep način – istakla je Bakarinova.

Dragiša Blagojević, predsednik udruženja Duga zahvalio je svima na učešću i istakao da je njihovom udruženju velika čast što su ove godine ugostili Smotru folklora.

Jelena Glišić ističe da je osim ove manifestacije posvećene folkloru, Savez do sada dva puta organizovao i Dane srpske kulture u Italiji i više humanitarnih i sportskih manifestacija, školskih radionica i promocija knjiga.

– Nadamo se da će se ova tradicija nastaviti i da će Savez nastaviti da napreduje i na dostojan način predstavlja naše kulturno nasleđe u Italiji – ističe Jelena Glišić.

M.L.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker