LEPA VEST ZA VOZAČE: Srpske vozačke dozvole važiće i u Austriji!

Osim u Nemačkoj u kojoj bi uskoro trebalo da počnu da važe, srpske vozačke dozvole ove godine biće priznate i u Austriji.

U prvom tromesečju ove godine, sporazum o priznavanju vozačkih dozvola trebalo bi da bude potpisan i sa Austrijom.

Ovo znači da u ove dve zemlje naši vozači neće morati ponovo da polažu vozačku ispit kako bi srpsku zamenili za nemačku odnosno austrijsku vozačku dozvolu, već mogu to da urade bez polaganja i besplatno, piše revija SAT plus.

U Berlinu bi, naime, svakog trenutka, trebalo da se potpiše sporazum između Nemačke i Srbije o međusobnom priznavanju vozačkih dozvola dve zemlje. U prvom tromesečju ove godine, isti sporazum trebalo bi da bude potpisan i sa Austrijom.

Zamena srpske dozvole za nemačku biće besplatna. Jedini uslov koji bi državljani Srbije trebalo da imaju jeste prebivalište u Nemačkoj od najmanje 185 dana. Ova odluka odnosi se na sve kategorije, osim za traktore i poljoprivredne mašine.

Nema sumnje da će ova odluka doneti ogromno olakašanje za desetine hiljada naših zemljaka na privremenom radu u Nemačkoj, jer u pojedinim pokrajinama polaganje za vozačku košta i više od 1.000 evra.

Pored toga što će u prvom tromesečju ove godine biti zaključen sporazum i sa Austrijom, u toku su postupci za bilateralno regulisanje uzajamnog priznavanja i zamene vozačkih dozvola sa Holandijom, Norveškom i Grčkom, a u planu je pokretanje postupka priznavanja dozvole i sa Švedskom.

Osim u Nemačkoj i Austriji, srpske dozvole važe i moguće ih je zameniti a za lokalnu bez ponovnog polaganja vozačkog ispita i u Crnoj Gori, BiH, Hrvatskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Mađarskoj, Francuskoj, Belgiji, Češkoj, Poljskoj, Slovačkoj, na Kipru, u Turskoj, Kazahstanu, Portugaliji, Azerbejdžanu, Monaku, Finskoj, Estoniji, Rusiji, Danskoj, Kataru, Španiji, Italiji, Makedoniji i Albaniji.

A, kao što smo naveli, ako sve bude po planu važiće i u Holandiji, Norveškoj, Grčkoj i Švedskoj.

TPKNEWS/SAT plus

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker