PRADEDINO PISMO “VASKRSLO” NA INTERNETU: Braća iz Kučeva na španskom sajtu našla deo svoje porodične istorije (FOTO)

Braća Vladan i Dragan Đorđević iz Kučeva nisu ni slutili da će pismo njihovog pradede, predratnog zidara Selimira Arsića iz Rabrova, da “vaskrsne” posle 60 godina i to kod njima potpuno nepoznatog čoveka iz Bele Crkve.

Dragan Đorđević/Foto Privatna arhiva

Za pismo su saznali slučajno, posredstvom “čudesnih” puteva interneta, i to preko jednog španskog sajta koji je Vladan pretraživao u potrazi za fudbalskim ulaznicama.

– Brat Vladan sakuplja stare ulaznice za fudbalske utakmice FK “Partizan” – priča Dragan.

– Tragajući za njima, na jednom španskom sajtu ukucao je odrednicu “Rabrovo” i pojavila se slika pisma. Kad je bolje pogledao, video je da je pošiljalac Selimir M. Arsić iz Rabrova. A to je ime, prezime i selo našeg pradede. Na pismu je bio vidljiv i pečat Rabrova.

Pismo staro šest decenija njihov pradeda poslao je na adresu: Sekretarijat Saveznog izvršnog veća, Uprava za invalidska i boračka pitanja, Beograd. S obzirom na to da je pismo neotvoreno, nije ni stiglo gde treba, već je ko zna kako zalutalo i stiglo u ruke sadašnjeg vlasnika.

– Stupili smo s njim u kontakt i on je spreman da nam dostavi pismo, čim prođe vanredno stanje, jer je trenutno slanje pošiljki obustavljano – kaže Dragan.

Selimir je, kako su nam ispričali njegovi praunuci, bio jedan od najboljih zidara u Donjem Zviždu. U Drugom svetskom ratu je mobilisan, a tokom rata je bio u zarobljeništvu u Austriji. Iako je oboleo zbog teških uslova u logoru, gde je, čak, jeo i travu da bi preživeo, nije dobio ni penziju, ni ratnu odštetu.

– Očekujemo da u pismu bude njegova molba da mu se prizna pravo na boračku penziju, jer posle zarobljeništva nije bio sposoban da nastavi svoj posao – kaže Dragan.

Selimir je umro 21. jula 1966. godine, a pravo na penziju nije stekao. Njegovim praunucima žao je što je on preminuo sa osećajem da je zaboravljen od države. Možda bi bilo drugačije da je njegovo pismo stiglo na naznačenu adresu, ali, nažalost, to se nije desilo. Sada Vladan i Dragan imaju razlog više da priželjkuju kraj vanrednog stanja, kako bi razrešili misteriju pradedinog “vaskrslog” pisma.

Selimir Arsić i njegova supruga Milojka imali su ćerku Ratiborku, koju su od milja zvali Lata. Ona je u braku sa Žarkom Đorđevićem rodila ćerku Jorgovanku i sina Živadina, Vladanovog i Draganovog oca.

(Tpknews.com/Novosti)

PROČITAJ I

Jedan komentar

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker