IZMENA FINANSIJSKOG PLANA: Više para za Vlahe od države (VIDEO)

Sednica Nacionalnog Saveta Vlaha u Republici Srbiji održana je 4. septembra 2019. godine sa početkom u 12 časova, u svečanoj sali Skupštine Grada Zaječara. Sednicom je predsedavao Novica Janošević.

Foto: Fejsbuk

Na samom početku sednice, predsednik Nacionalnog Saveta i predsednik Izvršnog odbora Nacionalnog Saveta su podneli izveštaj o svom radu.

Najvažnija tačka dnevnog reda na sednici je bila izmena finansijskog plana, kojom se predviđaju veća sredstva za rad Zavoda za kulturu Vlaha. Izmenom finansijskog plana Zavod za kulturu Vlaha je dobio više od dva miliona dinara, kako bi ostvario predviđene programske aktivnosti do kraja godine. Nacionalni Savet je, takođe, doneo odluku da omogući svim učenicima, koji žele da uče vlaški u školama, da za taj nastavni predmet dobiju besplatne udžbenike.

Pre sednice Nacionalnog Saveta održana je sednica Izvršnog odbora Nacionalnog Saveta Vlaha u Republici Srbiji, kojom jer predsedavao Radiša Dragojević, a na kojoj su donete operativne odluke, važne za rad Nacionalnog Saveta. Održana je i prva konstitutivna sednica Odbora za kulturu Nacionalnog Saveta, kojom je predsedavao Milan Stanković iz Zaječara, a na kojoj je doneta odluka da se do kraja godine utvrdi kalendar manifestacija koje promovišu vlašku kulturu, tradiciju, jezik i običaje, a koje će u budućem periodu Nacionalni Savet podržavati.

Gradonačelnik Zaječara, Boško Ničić, je u ime grada Zaječara pozdravio sve prisutne članove Saveta, izrazio je zadovoljstvo što je sednica održana upravo u Zaječaru i naglasio da građani Zaječara skladno žive, a da je najbrojnija vlaška nacionalna zajednica.

Članovi Nacionalnog Saveta su imali veliku čast da im se obrati i Ministar odbrane, gospodin Aleksandar Vulin, koji je rekao da jako dobro poznaje istočnu Srbiju, da poznaje vlaški narod kao vredan, gostoljubiv koji drži do svog jezika, kulture i tradicije i koji voli svoju domovinu, Repubpiku Srbiju. Ministar Vulin je zahvalio Nacionalnom Savetu na čuvanju kulturnog blaga zbog koga je Srbija duhovno bogatija.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker