ČASNE VERIGE: Danas ne mrdajte nigde od kuće!

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava Časne verige, dan kada su lanci nevernika spali sa Svetog Petra. Danas se ne ide na put, a ognjište ne ostavlja “nebranjeno”.

Časne verige (lanci), Verižnjača ili Verižica, pravoslavni je praznik u Srba koji neke porodice slave i kao krsnu slavu. Proslavljaju se 16. januara po starom Julijanskom kalendaru (29. januara po gregorijanskom kalendaru, koji inače koristimo).

Zbog toga domaćini pre zore zahvate nenačetu vodu na izvoru i sa njom prskaju stoku. Ratari to isto rade sa žitom u košu, da bi zdravo izgurali zimu do kraja.

Na ovaj dan zveri ne napadaju ljude, i ne šije se odeća.

Običaj je i da se na današnji dan lancima veže kućni prag, i tako dom zaštiti od nečastivih ljudi i sila. Ne bi trebalo ni da se putuje, jer kada vi odete, dom ostaje “nebranjen” i svakakva nesreća može da se dogodi (u stara vremena strah je “pokrivao” udar groma, zapaljenu letinu, zaklana stoka…)

Kad ste već kod kuće, slobodno malo pospremite, jer Časne verige nisu tzv crveno slovo, pa nema nikakvih kućevnih zabrana (pranje, peglanje, usisavanje…). Naprotiv, poželjno je da kuća zasblista u slavu Svetog Petra, koji je i inače zaštitnik doma i porodice, piše Mondo

Verižnjača, a stego minus

Po narodnom verovanju, od Časnih veriga nastaje blaže vreme, “jer Bog usijanim verigama počne da peče zemlju”. Verovanje je ovih dana malo podbacilo, jer napolju je baš stegao minus, ali meteorolozi najavljuju da će već za nedelju, dve temperatura dobaciti do “plus 10”. U mnogim mestima Srbije, Verige se slave kao veliki praznik.

TPKNEWS/Alo!

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker