DUHOVNA MANIFESTACIJA: 14. jula, 18. Četereško prelo

U naselju Četereže kod Žabara, 14. jula održaće se Duhovna manifestacija “Četereško prelo”, pokrenuto pre 18 godina.

Na programu su etno izložba i nastupi kulturno-umetničkih društava iz Beograda, Čačka i Žabara. Održaće se i koncerti narodnih pevača, a biće izabrana i lepotica prela i njene dve pratilje.

Pokrovitelj manifestacije je Skupština opštine Žabari, a organizatori su Mesna zajednica, Crkvena opština Četereže i Centar za kulturu u Žabarima.

Manifestacija se održava u četereškom lugu, koji se nalazi na par kilometara od sela Brzohoda, na putu od Žabara prema Petrovcu. Na tom mestu nalazi se velika saborna crkva sagrađena za vreme vladavine kneza Miloša Obrenovića.

U toku Prvog svetskog rata, austrijski vojnici su crkvu u Četerežu pretvorili u konjušnicu, dok je za vreme bugarske okupacije iz nje nestao znatan deo dragocenosti. Prilikom obnove crkve, 1934. godine, u njoj je naslikano nekoliko impozantnih kompozicija, čiji je autor bio ruski emigrant Todor Farafanov. Ovu crkvu narod smatra manastirom, jer je od 1953. do 1965. godine u njoj boravilo nekoliko monahinja.

Odmah pored nje je i stara crkva Svetog krsta, sagrađena kao brvnara, uoči Prvog srpskog ustanka, 1804. godine, koja je iz temelja obnovljena 2002. godine.

M.V.

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button
Close
Close